Sreda 20.02.2013.
23:43
Vestionline

Bunar sa 3.500 stepenica izgrađen za noć

Kada je bilo vruće ljudi su se spuštali do samog dna samo da bi se rashladili
 

Istina je da je Čand Baori sagrađen u devetom veku po naređenju Radže Čanda, radžputa (kraljevog sina) vladajuće dinastije Čamana, kako bi se rešili problemi vode u ovom sušnom području. Pre njega, meštani su morali da kopaju skoro 30 metara duboko kako bi pronašli kap vode.


Neobična geometrijska struktura, koja uključuje 3.500 strmih stepenica koje se spuštaju na dubinu od 13 spratova, dizajnirana je kako bi meštani imali pristup pitkoj vodi u svako doba godine i sa svih strana, a 'velika usta' bunara služila su i kao odličan kolektor kiše.

Deo bunara rezervisan za kralja i kraljicu
 


Osim čuvanja vode, Čand Baori je postao i mesto okupljanja meštana. Stanovnici su često sedeli i razgovarali oko bunara, a po velikim vrućinama bi se spuštali u njega, jer je na dnu uvek bilo pet do šest stepeni hladnije nego na vrhu.


Stepenice okružuju tri strane bunara, dok četvrta strana ima niz paviljona. Na toj strani se nalaze niše sa prekrasnim skulpturama, pa čak i kraljevska rezidencija sa sobama za kralja i kraljicu i pozornica za izvođenje predstava.


Voda u bunaru je često tokom godine prekrivena zelenim algama i nije za piće, ali njegova struktura će zauvek ostati deo velikog arheološkog blaga Indije.

2024 © - Vesti online