Sreda 20.02.2013.
17:46
Nezavisne novine

Trebinjac duguje više od 26.000 € za saobraćajne prekršaje

Oni koji jednim zgreše odmah trče da plate kaznu, a bahati vozači za gomilanje kazni ne mare
 

Neki od prekršaja zbog kojih su vozači u Republici Srpskoj dužni vrtoglavu cifru jesu i to što su vozili neregistrovano vozilo, nisu uključivali svetla ili su se nepropisno parkirali.


"Procenat naplativosti je oko 70 odsto", kažu u u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i ističu da najveći pojedinačni dug za saobraćajne prekršaje iznosi čak 26.403 evra, a reč je o vozaču iz Trebinja.


Iskustva zaposlenih u trebinjskom Centru za javnu bezbednost pokazuju da kazne ne plaćaju uglavnom višestruki povratnici u vršenju saobraćajnih prekršaja.
 

"Mehanizmi naplativosti nisu u nadležnosti policije. Policajci uočavaju i sankcionišu počinjene prekršaje prekršajnim nalogom ili podnošenjem zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu", objašnjava Rajna Parežanin, portparol CJB Trebinje, i ističe da prinudnu naplatu vrši Poreska uprava RS.

Postoji više mehanizama da budu kažnjeni oni koji se, dok su za volanom, ogreše o zakon - ili im bude onemogućeno registrovanje automobila, odnosno produžavanje vozačke dozvole, ili se vrši prinudna naplata. Iz Poreske uprave RS objašnjavaju da je zakonom propisano da, ukoliko neko kaznu ne plati na vreme, onda organ koji je izdao nalog, u ovom slučaju policija, taj nalog dostavlja Upravi za sprovođenje prinudne naplate.
 

Posle toga poslodavac vozača biva obavešten da prilikom isplate plate obustavi zaplenjeni iznos i uplati ga na račun za prinudnu naplatu. Ako dužnik ima primanja do hiljadu KM, prinudno mu bude oduzeta polovina plate, a ako je primanje veće, "režu" mu se dve trećine.


Osim prinudne naplate i policija ima načine da sankcioniše takve vozače. "Ono što je nadležnost MUP-a RS jeste da u skladu sa zakonskim odredbama licima koja imaju neplaćene prekršaje, to jest vode se u registru novčanih kazni, ne mogu biti izdata lična dokumenta niti ona mogu da registruju vozilo dok ne izmire svoja dugovanja", objašnjava Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.


Problem je, međutim, u tome što neki rekorderi po broju kazni u BiH uopšte nemaju ni imovinu ni prihode, voze neregistrovana ili tuđa vozila, a ne ustručavaju se ni da za volan sednu bez dozvole.

2024 © - Vesti online