Sreda 20.02.2013.
16:37
Beta

"Ja pijem mleko, a građani kako hoće"

Ministarka kaže da nije problem popiti čašu-dve mleka
 

"Pijem mleko, očigledno je da građani moraju sami da procene da li će piti mleko ili neće. Očigledno je da je kumulativni efekat važniji od toga da li će neko popiti čašu mleka ili dve", kazala je ministarka novinarima u Instiutu Batut posle sastanka sa čelnicima nekoliko instituta za javno zdravlje i zavoda.

Đukić Dejanović je poručila građanima da nema mesta za paniku, ali je naglasila da treba biti obazriv s obzirom na parametre o aflatoskinu koji stižu iz zemalja u okruženju. Ministarka je dodala da ne bi, bez argumenata, mogla da kaže da li je situacija sa aflatoksinom kritična ili nije, i da je to pitanje za drugo ministarstvo koje je nadležno za sve inspekcijske poslove vezane za namirnice životinjskog porekla.

"Institucije za javno zdravlje obraćaju se i obratiće se građanima u vezi sa standardima i onim što je obaveza - da informiše šta znači kumulativno dejstvo toksina, a mi nemamo podakte da je toga i bilo", kazala je ona.

Đukić Dejanović je dodala da Ministatrstvo očekuje rezultate dodatne ekspertize uzoraka mleka koja se radi u Holandiji.

Ministarka je u Batutu razgovarala sa čelnicima instituta za javno zdravlje i zavoda o potrebi da se javno zdravlje vrati nameni i da ono više ne bude samo prioritet na rečima.

"Direktori su me upoznali sa problemima koji su na moje zadovoljstvo rešivi", kazala je Đukić Dejanović i dodala da je važna i namera da se radi na rešavanju problema.

Ona je dodala da stručnjaka iz institucija javnog zdravalja mora biti mnogo više u jedinicama lokalne samuprave, jer to znači unarpeđenje zdravlja, bolju informisanost i dostuponost podacima, bolje planove kako ne bi došlo do situacije da nešto u zdravstvu ne bude u redu.

2024 © - Vesti online