Sreda 20.02.2013.
15:40
Beta

Gazda Jezda dobio pet godina zatvora

Gazda Jezda priikom deportacije u Srbiju 2010. godine
 

Na pet godina osuđen je i nekadašnji direktor Banke privatne privrede iz Podgorice Milorad Vukotić, koji je u bekstvu. Vasljevićev zet Dragan Antonijević, savetnik za dinarsku štednju Ljubivoje Šundić i advokat Stevan Protić oslobođeni su optužbi.

Sudija Slađana Marković rekla je da je sud utvrdio da su Vukotić i Vasiljević organizvoali piramidalnu štednju i pribavili protivpravnu imovinsku korist. Sud na osnovu dokaza nije utvrdio da su Antonijević, Šundić i Protić učestvovali u kreiranju kamatne politike i prisvajali novac iz trezora, rekla je sudija Slađana Marković.

Ona je kazala da je Sud prilikom utvrđivanja kazne cenio lične i porodične prilike optuženih, kao i zdravstveno stanje Jezdimira Vasiljevića. Stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

Vasiljević, koji je u javnosti poznat i kao "gazda Jezda" Srbiji je izručen 2010. godine iz Holandije, gde je uhapšen pošto je predao lažne papire za azil.

Vasiljević je prvi put pobegao iz Srbije 1993. godine, a uhapšen je februara 2001. na beogradskom aerodromu, po povratku u zemlju. Iz pritvora je pušten oktobra 2001. godine pošto je sud, kao jemstvo, prihvatio kuću na Dedinju, vlasništvo njegovog prijatelja. Pošto se Vasiljević nije odazivao pozivima suda kuća je oduzeta.

2024 © - Vesti online