Četvrtak 21.02.2013.
08:00
Dobra hrana

Šest predloga za zdravu i brzu užinu

Svi bismo radije mafin, zar ne? Ali ne smemo svakog dana - em nije zdravo em ćemo se ugojiti
 

Preskočili ste doručak?

Na brzinu sebi pripremite sendvič od integralnog hleba, malo šunke, salate i jaja i ponesite ga sa sobom. Tako pripremljen sendvič dobar je izvor proteina i vlakana i zasitiće vas do ručka.

U pokretu ste celo jutro?

Ponesite sa sobom mešavinu orašastih plodova i suvog voća. Nije loše da grickate kombinaciju suvih šljiva, badema, lešnika i semenki.


Najradije na svetu biste pojeli nešto iz pekarice?

I da to nešto po mogućnosti uključuje sir? Ako vam se takve situacije često ponavljaju, preduhitrite žudnju. Od kuće ponesite komad nekog sira koji volite, možda i parče integralnog hleba ili ako volite kombinaciju sira i voća, ponesite parče sira i jabuku ili malo sira i malo grožđa. Mnogo je bolje nego neki tamo kroasan sa sirom koji sira verovatno nije ni video.

U popodnevnim satima vas na poslu uhvati umor?

Ako imate naporan i stresan posao, to je često neizbežno, ali energetski podsticaj i

Voće je dobar izbor za užinu

osveženje možete sebi da pružite nekim citrusnim voćem ili ananasom. Pomorandže su tu najpraktičnije i najlakše prenosivo rešenje.

Bili ste u teretani ili na trčanju, a ne stižete da sednete i jedete pre sledeće obaveze?

Ponesite sa sobom bananu i nemasni jogurt i pojedite ih posle treninga. Ova kombinacija ugljenih hidrata i proteina pomaže u oporavku mišića posle treninga.

Želite čokoladu, čokoladu i eventualno čokoladu?

Dobro, znamo da tu nekad apsolutno ništa drugo ne pomaže, ali umesto da stamanite celu mlečnu čokoladu s lešnicima, potrudite se da smanjite količinu i da jedete čokoladu sa što većim procentom kakaa. Kalorijski su mlečna i tamna čokolada približno iste vrednosti, ali tamna čokolada bar ima korisne flavonoide. Za one koji bi ipak možda pokušali da se zavaraju nije loša kombinacija suvog grožđa i mlevenog zrna kakaa (možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane)

2024 © - Vesti online