Sreda 20.02.2013.
11:11
Beta

Albanci: OVK na čelu Armije Makedonije

Novi ministar odbrane Makedonije Talat Džaferi: "U bivšoj paravojnoj albanskoj Oslobodilačkoj narodnoj armiji (ONA) bio poznat kao 'komandant Forina' "
 

Komentar je objavljen na fejsbuk-stranici partije DUI, koja okuplja Albance u Makedoniji, nakon što je Džaferi sinoć preuzeo dužnost ministra odbrane od Fatmira Besimija, piše skopski "Dnevnik".

U komentaru se čestita što je na čelo Armije Republike Makedonije došao, kako se navodi, "komandant 116. brigade" Džaferi, za koga Dnevnik navodi da je u bivšoj paravojnoj albanskoj Oslobodilačkoj narodnoj armiji (ONA) bio poznat kao "komandant Forina".

"Doprineću da Armija Republike Makedonije na svaki način odražava realnost naše države, da bude simbol međuetničkog suživota, tolerancije i različitosti, kao i pomirenja među etničkim grupama", izjavio je novi ministar odbrane DŽaferi, koji inače ima vojno obrazovanje.

Njegov prethodnik Besimi izjavio je prilikom primopredaje dužnosti da nova organizacija Armije pruža mogućnost za veću zastupljenost etničkih zajednica

"ARM u ovih deset godina, na osnovu Ustava i zakona donetih na principima Ohridskog dogovora, uspela je da poboljša pravičnu zastupljenost nevećinskih zajednica u Makedoniji sa pet odsto na 27 odsto. Ubuduće taj procenat treba da dostigne odnos koji je iskazan u popisu", rekao je dojučerašnji ministar odbrane.

Skoplje: Albanski đaci pretukli Makedonce

Besimi je u dosadašnjem, jednoipogodišnjem mandatu, izazvao reakcije u javnosti kada je položio venac na jedan spomenik poginulim pripadnicima paravojne ONA i kada je objavio Belu knjigu odbrane na makedonskom, engleskom i albanskom jeziku.

Reakcije su izazvali i njegovi govori na albanskom jeziku pred pripadnicima vojske. Besimijeva stranka DUI pravdala je njegov potez time da je albanski drugi službeni jezik u Makedoniji, ali eksperti su to negirali, navodeći da je po Ustavu i zakonu službeni jezik u makedonkoj armiji - makedonski.

2024 © - Vesti online