Utorak 19.02.2013.
20:05 >> 21:21h
Beta

Dijalog prekinut, Dačić i Tači u kontaktu

Dačić i Tači nastavljaju i sutra razgovor
 

U Briselu je u toku sastanak srpskog premijera i pomoćnika zamenika američkog državnog sekretara Filipa Rikera.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, izjavila je da se "rasprava nastavlja" i sutra će runda biti nastavljena takođe uz učešće Ketrin Ešton.

Prema izvorima EU, težište današnje rasprave Dačić-Ešton-Tači bilo je na severu Kosova i Metohije, odnosno predlozima dve strane da se nađe rešenje za povlačenje neposrednog prisustva predstavnika srpskog MUP-a i pravosudnih organa i uspostavljanje institucionalne autonomije za zajednicu srpskih opština, što traži Beograd.

To bi značilo da kosovski Srbi imaju institucionalnu mogućnost da brane svoje interese kad bi bili uklopljeni u institucije prelazne vlasti u Prištini, ali ne bi prekinuli veze s Beogradom, objasnila je srpska strana.

Time bi se saglasno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN obezbedili delovanje prelaznih kosovskih vlasti na celoj teritoriji Kosova, a bila bi stvorena autonomna zajednica srpskih opština.

Tači je uoči susreta izjavio da je cilj da se "kosovski Srbi uključe u kosovske institucije" i rekao da cilj dijaloga nije da Priština i Beograd "poraze jedan drugog, već da se nađe nagodba" za otvorena pitanja.

2024 © - Vesti online