Utorak 19.02.2013.
19:41
Beta

Kamerun: Oteto četvoro francuske dece

Kamerunska policija pretražuje granicu sa Nigerijom u potrazi za Francuzima
 

Izvor iz francuske ambasade rekao je da su naoružani ljudi, koji su kako izgleda bili na motociklima, oteli sedam francuskih turista u kamerunskoj oblasti Dadanga, na granici s Nigerijom. Turisti su se prema prvim podacima vraćali iz rezervata Vaza.

"Radi se o troje odraslih i čertvoro dece, dve devojčice i dva dečaka', rekao je izvor iz kamerunske policije sa lica mesta i dodao da policija traga za otmičarima duž granice sa Nigerijom.

Jedan izvor iz rezervata Vaza je rekao da su turisti juče posetili rezervat, prespavali u turističkom centru, a da su iz njega krenuli jutros. Ovo je prva otmica zapadnih turista u Kamerunu.

Francuski predsednik Oland je potvrdio da je "poznata" teroristička grupa iz Nigerije, u Kamerunu otela sedam Francuza iz "iste porodice", troje odraslih i četovoro dece. "Najveća je verovatnoća da su odvedeni u Nigeriju. Činimo sve što je moguće da ne budu zadržani u toj zemlji", rekao je Oland.

U decembru 2012. godine francuski inženjer Fransoa Kolon otet je u Nigeriji. Za njegovu otmici odgovornost je preuzela nigerijska islamistička grupa Ansaru. Pre današnjeg dana bilo je osam otetih Francuza, svi u Africi. Među njima najmanje njih šestoro drži Al Kaida islamskog Magreba u podsaharshoj Africi. Svih osam Francuza oteti su pre francuske intervencije u Maliju 11. februara.

U analizi koju je juče objavila američka privatna agencija za strateške analize Stratfor, navodi se da grupa Ansaru, koja je preuzela odgovornost za otmicu inženjera u Nigeriji, ima jake veze sa Al Kaidom islamskog Magreba. Stratfor je upozorio da je moguće da će biti novih napada grupe Ansaru na zapadnjake i na zapadne firme u Nigeriji i u susednim državama.

2024 © - Vesti online