Utorak 19.02.2013.
14:22
Vestionline, Beta

FIFA prelomila: Video tehnologija na Mundijalu 2014.

Nakon što je video tehnologija gol linije uspešno implementirana na Svetskom klupskom prvenstvu, FIFA je odlučila da je koristi i na Svetskom prvenstvu 2014.

Osim toga, ova tehnologija će biti korišćena i na Kupu Konfederacija naredne godine, takođe u Brazilu.

Cilj korišćenja ove tehnologije je da se pomogne sudijama. FIFA je objavila tender, a sve zainteresovane kompanije će biti pozvane da se pridruže inspekciji koja će posetiti stadione na Kupu Konfederacija, a konačnu odluku doneće u aprilu.

Ova odluka je očekivana, pošto je komisija koja odlučuje o pravilima, IFAB, u julu prošle godine odobrila korišćenje tehnologije na gol-liniji na takmičarskim utakmicama, nakon što su dva sistema prošla iscrpno testiranje.

Sistem Oko sokolovo (Hawk-Eye) baziran je na kamerama, a Golref (GoalRef) koristi magnetne senzore. Ta dva sistema su bila u upotrebi na Svetskom prvenstvu klubova, u decembru u Japanu.

FIFA je stav oko upotrebe tehnologije promenila nakon SP 2010. u Južnoj Africi, međutim, potpuno drugačije mišljenje vlada u Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) gde je odlučeno da nema tehnologije, ali su uvedena dvojica novih pomoćnih sudija.

2024 © - Vesti online