Sreda 20.02.2013.
01:43
J. Arsenović - Vesti

Kosovo brane svi sem Srbije

Veći Srbi od Srba: Demonstracije Čeha u Ostravi
 


- Uprkos pogromu holokausta tokom Drugog svetskog rata i svemu što im se dešavalo stotinama godina ranije, Jevreji nikada nisu izgubili veru da će se vratiti u svoju zemlju. Sličan slučaj imamo i danas kad je reč o Kosmetu. Tamo su nekada živeli Srbi, podizali manastire i imali svoje kraljeve, a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20. veka na Srbe su padale NATO bombe, ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore "Kosovo je Srbija", poput Jevreja koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju. Možda to bude slučaj i sa Srbima - izjavio je dvostruki oskarevac gostujući u emisiji kablovske stanice E, gde je najavljivao početak snimanja filma o istoriji izraelske države, a u produkciji čuvenog Stivena Spilberga.

Mafijaško-teroristička tvorevina

Samozvana repubila Kosovo nastala je kao rezultat agresije SAD i NATO na suverenu državu Srbiju i ta mafijaško-teroristička tvorevina služi interesima svetske vrhuške, izjavila je Jelena Ponomarjova sa Moskovskog instituta za međunarodne odnose.
- Konkretno, reč je o nekoliko desetina kraljevsko-aristokratskih i bankarskih porodica koje kontrolišu glavne globalne finansijske tokove i delatnost multinacionalnih kompanija - rekla je Ponomarjova, povodom pet godina od samoproglašenja Kosova kao nezavisne države, ističući da je Kosovo leglo međunarodnog kriminala, ilegalnog biznisa i latentnog terorizma.

Nikad granica: Sa skromnog protesta Beograđana
 


Henks je samo jedno, doduše planetarno poznato ime, koje se u poslednje vreme pridružilo verbalnoj odbrani Kosova i Metohije kao srpske zemlje koju Albanci otimaju uz podršku zapadnih centara moći. Na godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti, 17. februara, u poljskoj i češkoj prestonici organizovane su demonstrancije podrške srpskom Kosmetu i za razliku od Beograda, gde je na sretenjskom protestu Nikad granice bilo prisutno tek nekoliko stotina građana, centrom Varšave je u organizaciji Udruženja Poljaci za srpsko Kosovo prodefilovalo više do 1.000 Poljaka.

Od Handkea do Saramaga

Đorđe Vukadinović primećuje mazohističku crtu koja je sve prisutnija kod Srba.
- One koji su na našoj strani ismevamo i tretiramo kao da im nešto fali. Setite se 90-ih kada su tadašnji opozicionari jednog od najvećih pisaca današnjice Petera Handkea omalovažavali, stavljajući ga maltene u isti koš sa onim nesrećnim Danijelom Šiferom, plaćenim lobistom. Kao da smo se stideli činjenice da su takva imena poput Handkea ili nobelovaca Harolda Pintera i Žozea Saramaga bili protiv bombardovanja Srbije, a to su ljudi od integriteta koje ne možete potplatiti. Za razliku od Hrvata i Bošnjaka, koji su od svake, pa i trećerazredne podrške pravili paradu, nama kao da je neprijatno što nas podržavaju takva imena jer smo se identifikovali s ulogom dežurnih krivaca - analizira Vukadinović.

Razumeo patnju Srba: Tom Henks
 


- Slažem se sa utiskom da neki dobronamerni stranci bolje razumeju situaciju i više podržavaju Srbiju nego što to čini i nego što je to stalo takozvanoj srpskoj političkoj eliti. To nije utisak samo ovih poslednjih dana, već to traje u jednom dužem periodu. Kao da u toj tzv. srpskoj političkoj eliti Kosovo doživljavaju vrućim krompirom koga se treba što pre ratosiljati, a ne kao pitanje identiteta, istorije, ustava i ako hoćete i emocija, već kao balast koga se treba što pre otarasiti - komentariše za "Vesti" Đorđe Vukadinović, urednik časopisa "Nova srpska politička misao".


Kao i ranijih godina pred i na godišnjicu otcepljenja Kosova i Metohije aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu. U masi su se vijorile srpske zastave, a ispred spomenika je dominirao transparent Kosovo je Srbija. Iako su praški protest protiv kršenja međunarodnog prava i "otimanja Kosova Srbiji" organizovali uglavnom aktivisti iz češke opozicione levice, među demonstratntima su se mogli videti i političari iz male stranke oko novog predsednika Češke Miloša Zemana.

On, kao i njegov prethodnik Vaclav Klaus, oštro su kritikovali odluku češke vlade da prizna Kosovo. Nažalost, nerealno je očekivati da će Češka i pored ličnog protivljenja svog predsednika ući u postupak poništavanja odluke o priznavanju samoproglašene države Kosovo, ali to im se ne može zameriti, pogotovu imajući u vidu poslednje ustupke srpskih zvaničnika u pregovorima sa Prištinom.
 

Fudbalski navijači prednjače

S obzirom na brojnost fudbalskih navijača, možda najveći odjek kod običnog sveta imaju transparenti koje su u znak podrške Srbima na Kosmetu upriličili najvijači nekih od najvećih evropskih klubova. Poslednji su to učinili navijači čuvenog Pari Sen Žermena kada su pre nedelju dana u Ligi Šampiona, gostujući u Valensiji, na svom delu tribina raširili veliki transparent "Kosovo je Srbija". Ranije su to radili i navijači Spartaka, CSKA, Zenita, Steaue, Dinama iz Bukurešta, a nisu izostali ni Ukrajinci (Dinamo Kijev), Bugari (CSKA Sofija), Belorusi (Minsk), Česi (Sparta Prag, Banjik Ostrava, Brno), Slovaci (Košice, Slovan Bratislava, Tatran Prešov)...


Olbrajtova u pravom svetlu

I dok je u Srbiji zavladala opšta malodušnost, a skupovi podrške Kosmetu su sve ređi i sve malobrojniji, članove Udruženja Prijatelji Srba s Kosova, predvođeni rediteljom Vaclavom Dvoržakom, nije mrzelo da satima čekaju svoju zemljakinju, bivšu američku državnu sekretarku Madlen Olbrajt ne bi li joj na promociji knjige u rodnom Pragu podsetili na njenu zloglasnu ulogu u bombardovanju Srbije i otimanja Kosova. Kad su joj umesto primerka knjige na potpis ponudili plakat "Oteto Kosovo", Olbrajtova je toliko bila iznervirana da je počela da viče: "Odvratni Srbi, napolje!", a snimak sa incidentom zaživeo je na Jutjubu.

2024 © - Vesti online