Utorak 19.02.2013.
08:03
Beta

Hrvatski ratni zločinac stigao u Split

Hrvatska, sigurna luka za ratne zločince (Foto: Arhiva)
 


Kako je javila Hrvatska radio-televizija, Naletilić je avionom na liniji iz Rima stigao u Split gde su ga dočekali sinovi, prijatelji i saborci.


Naletilića čeka optužnica Županijskog suda u Zagrebu za otmicu i pokušaj ubistva, ali tužilaštvo zasad nije tražilo da bude pritvoren, navodi HRT.

Italijanski mediji objavili su da je Naletiliću kazna smanjena iz zdravstvenih razloga i da će vrlo brzo biti proteran iz Italije u Hrvatsku. U zatvoru u Rimu on je bio poslednjih pet godina.


Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela su marta 2003. u istom predmetu pred Tribunalom u Hagu osuđeni na 20, odnosno na 18 godina zatvora.


Osuđeni su zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području opštine Mostara i Jablanice od aprila 1993. do januara 1994. godine, tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH. Kazne su im potvrđene 2006. godine.


Posle izdržavanja dve trećine kazne, Martinović je početkom 2012. pušten iz italijanskog zatvora. On je, međutim, marta iste godine uhapšen na granici BiH i Hrvatske po hrvatskoj poternici zbog sumnje u pokušaj ubistva. Kasnije je pušten na slobodu.

2024 © - Vesti online