Nedelja 14.02.2010.
14:04 >> 17:37h
Tanjug

Dan vojske "otvorila" Specijalna brigada

Pripadnici Specijalne brigade u stroju pred građanima Pančeva

Uspešnom prikazivanju dela operativnih sposobnosti te elitne jedinice VS, prisustvovovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu i komandati operativnih sastava.

Pripadnici Specijalne brigade prikazali su vežbu po scenariju "prepad na bazu terorista i oslobađanje talaca", u kojoj su posebnu pažnju novinara privukle aktivnosti specijalnih padobranskih timova.

Iz helikoptera Vojske Srbije padobranski timovi veoma precizno spustili su se na objekat u kome su se nalazili "teroristi" i uspešno izveli zadatak. Vežba je obuhvatala više segmenata, počevši od napada na teroriste u seoskom ambijentu, njihovog uništavanja i oslobađanja talaca iz gradske sredine.

Upad u terorističku "jazbinu"

Pripadnici Specijalne brigade uz podršku i drugih delova Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prikazali su i načine evakuacije ranjenika, kao i rad kriminoloških ekipa i način postupaka sa taocima.

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava. Formirana je 29. septembra 2006. godine i nastala je preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".
Dan Vojske obeležava se od 2007. godine. Za taj praznik vezuju se dva važna događaja - Prvi srpski ustanak 1804. godine i donošenje prvog srpskog Ustava 1835.

Taj datum je ustanovljen kao Dan Vojske Srbije zato što se izbijanjem Prvog srpskog ustanka javljaju prvi organizovani oblici oružane sile čiji su vojni uspesi vodili stvaranju moderne srpske države u 19. veku.

2024 © - Vesti online