Ponedeljak 18.02.2013.
15:14
B92

Filmsko blago besplatno na Internetu

Filmovi Tarkovskog na Openculture.com
 

Tu uredno raznovrstanu bazu besplatnih filmova nudi sajt Openculture.com koji ima i niz drugih korisnih sadržaja, kao što su kursevi jezika i e-knjige.

Novost u ponudi je izbor filmova uticajnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog (1932-1986), uključujući "Ivanovo detinjstvo" (1962), lirsku priču o doživljajima u snovima 12-godišnjeg dečaka, obaveštajca na Istočnom frontu. Taj film je nagrađen Zlatnim lavom za debitantsko ostvarenje u Veneciji 1962. godine. Tu su i "Ogledalo" (1975), "Rubljov" (1969), "Solaris" (1972) i "Stalker" (1979), a moguće je pogledati i tri studentska filma Tarkovskog koji je sam za sebe svojevremeno rekao da je najbolji sovjetski reditelj posleratnog perioda, ali je njegov uticaj bio primetan i van granica Sovjetskog Saveza. Hvalile su ga i kolege kao što su Ingmar Bergman i Akira Kurosava.

Filmovi Tarkovskog samo su deo kolekcije Free Online Movies, koja sadrži i ostvarenja Alfreda Hičkoka, Čarlija Čaplina, filmove sa Džonom Vejnom, izbor dobitnika Oskara, klasike naučne fantastike, vesterna...

Misija sajta Open Culture je da okupi na jednom mestu visoko kvalitetne umetničke i edukativne medijske sadržaje koji su inače rasuti po Internetu, ali ih nije lako pronaći. Cilj tog sajta, osnovanog 2006. godine, bio je da centralizuje sav taj sadržaj i omogući pristup svima koji su zainteresovani.

Filmovi i svi ostali sadržaji ne nalaze se zapravo na sajtu Open Culture, već su linkovima povezani sa njim. Osnivači tog sajta trude se da poštuju autorska prava i njihovu bazu čine zato sadržaji koji su inače dostupni na Internetu, pa su tako filmovi Tarkovskog deo baze koju je na sajtu Jutjub postavio Mosfilm.

2024 © - Vesti online