Ponedeljak 18.02.2013.
01:05
D. Dekić - Vesti

Bela kuća prizemljuje crnog orla

Upozorenje Tirani: Vašington protiv potpirivanja nacionalizma
 

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, prenosi Rojters, Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.


Proslavu 100-godišnjice albanske države u novembru prošle godine bojkotovao je šef grčke diplomatije zbog izjava premijera Saljija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsednik Makedonije.

Poruka Stejt dipartmenta Albaniji

Američki potez predstavnik Srba sa severa Kosova i poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić vidi kao licemerje s ciljem da se Beograd ohrabri u dijalogu s Prištinom jer, kako kaže, Vašington još nije završio planirani posao na priznanju Kosova.


- Beograd treba Prištini da preda institucije na severu, pa iz SAD stiže navodna kritika, a u cilju ohrabrenja da se to uradi - tvrdi Jakšić.

Ne veruj Danajcima...

Dušan Janjić ukazuje da je Vašington zadovoljan učešćem Beograda u dijalogu, pa upozorenjem Tirani hoće da pokaže da nije oštar samo prema Srbiji, već, kada to treba, i prema Albaniji.
Marko Jakšić se poziva na staru izreku "ne veruj Danajcima ni kad poklone donose", parafrazirajući je u "ne veruj Amerikancima ni kad kritikuju Albance".

Suprotnog mišljenja je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić koji podseća da je nedavno Albaniji sličnu poruku uputio i tamošnji ambasador SAD, žestoko osuđujući nacionalizam u govorima zvaničnika, poput premijera Salji Beriše.


- Vašington sada reagujejer se to ponašanje nije promenilo i osim protesta zbog spomenika u Preševu, pre nekoliko dana u Tirani su se pojavili i politički zahtevi za održavanje referenduma za spajanje s Kosovom. Teritorijalni status kvo važi i za Albance - ukazuje Janjić.


SAD koje jesu za nezavisno Kosovo, prema tumačenju Janjića, hoće da pokažu da ne podržavaju ujedinjenje svih Albanaca koje odobravaju neki nemački i turski krugovi. On ističe da Vašington hoće uspešan završetak briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ne priču koja bi na sto vratila podelu Kosova.


Jakšić, međutim, tvrdi da je velika Albanija upravo projekat SAD koje obmanjuju Srbiju, s ciljem da prizna Kosovo, kako bi potom moglo da počne stvaranje velike albanske države.
 

Ugrožen mir odnosi sa SAD

"Ovakvim ponašanjem neće se samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od prioriteta, već će se potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose", navedeno je u pismu američke administracije Tirani i albanskim političarima još otvorenije poručeno da se ne mešaju u poslove Srbije. Rojters navodi da je portparol ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.


Traže federaciju s Kosovom

Crveno-crni savez, poznat po nacionalističkoj politici, podneo je nedavno (o čemu su "Vesti" pisale) zahtev Centralnoj izbornoj komisiji Albanije za održavanje referenduma o ujedinjenju Kosova i Albanije. Predsednik tog saveza Kresnik Spahiju kazao je da "dve albanske države treba spojiti u federaciju", nakon čega bi mogle da pristupe Evropskoj uniji.

2024 © - Vesti online