Petak 15.02.2013.
16:34
Telegraf

Kina zbog smoga izmešta "Peking"

Peking u smogu: Ni grad ni ljudi ne mogu više ovo da izdrže

Prošle godine objavljeno je nekoliko stručnih publikacija o izmeštanju glavnog grada. Radovi "Esej o izmeštanju kineske prestonice" autora Tanga Aimina i "Izmeštanje prestonice: Promena strategije je osnova za rast Kine" Šena Jaoa i Šaoa Lua ističu prednosti ovakvog poteza.

Od njihovog objavljivanja problemi u Pekingu su postali još teži i sad izazivaju veliku pažnju u javnosti. Autori ovih radova predlažu da bi novi glavni gad mogao da bude Sinjang u provinciji Henan.

Uzbunu kod korisnika interneta u Kini izazvao je i članak na sajtu Kineskog istraživačkog centra za poljoprivrednu reformu pod nazivom "Kineska prestonica će od 2016. biti preseljena u Sinjang". U njemu se navodi da je to nešto što je već odlučeno. Na istom sajtu se može naći i članak pod nazivom "Da li su pripreme za premeštanje prestonice u Sinjang počele?" u kome se kaže: "Problemi nestašice vode, dramatičnog porasta populacije, zagušenja saobraćaja i zagađenja ne pokazuju znake poboljšanja. Rasprava o preseljenju prestonice se zagreva".

Navodi se i da je prošle godine izvršeno istraživanje o mogućnosti da Sinjang postane prestonica. U istraživanju je učestvovalo 160 stručnjaka iz 20 državnih tela.

Ako se Kina bude odlučila na ovaj korak, ona svakako neće biti prva zemlja koja je tako nešto učinila. Podsetimo, Brazil je svoju prestonicu iz Rio de Žaneira preselio u Braziliju, grad koji je izgrađen iz temelja samo zbog toga. Posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke, Bon je ostao neko vreme sedište vlasti, da bi se početkom trećeg milenijuma sve državne institucije vratile u Berlin.

2024 © - Vesti online