Petak 15.02.2013.
10:06
Srna

"Umesto paralelnih - kosovske institucije koje će voditi Srbi"

Na meni je da pokušam da rešim celi problem Kosova i Metohije: Nikolić

"Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i ako kažu da ima sud u Kosovskoj Mitrovici i neke policijske snage na severu Kosmeta, onda ovim predlogom srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi", rekao je Nikolić za beogradsku televiziju "Prva".

Istakao je da ovaj predlog mora da bude rešen kroz ustav Kosova, ali i kroz Ustav Srbije.

"Odustali smo od toga da mi regulišemo zdravstvo u srpskoj nacionalnoj zajednici, ukoliko Srbi mogu sami da se organizuju, ali mi po Rezoluciji imamo pravo da pomognemo ako nema dovoljno prihoda ili kadrova. Praktično je omogućeno da delujemo na toj teritoriji kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije", istakao je Nikolić.

Na pitanje šta znači izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da neće nametati rukovodstvo severu Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da pretpostavlja da time "želi da Srbija zaboravi da ima Srba i južno od Ibra i da se eventualno utiče na političke lidere na severu da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoje probleme".

On je rekao da se prvi put ne govori da je sever teritorija na kojoj treba uleteti silom i osigurati bezbednost, vladavinu prava i isterati srpske "paralelne" institucije.

Nikolić je poručio da na njemu kao predsedniku nije da rešava pojednačno i parcijalno i da deli, već da pokuša da reši celi problem Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online