Petak 15.02.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Raspuštanje opština, pa privremena veća

Da li će Srbija i ubuduće da organizuje izbore na Kosmetu
 

- Tada će se objaviti da se srpske opštine raspuštaju i da će biti raspisani izbori, a za njihovo održavanje neće biti određena neka vremenska distanca. U opštinama u kojima istekne mandat lokalnoj vlasti biće postavljeni v.d. načelnika i privremena veća - kaže izvor "Vesti".

Južno od Ibra

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da imenuje privremena veća u mestima južno od Ibra gde sada funkcionišu srpske opštine, dok bi za sredine gde postoje opštine, ali gde Srbi ne žive - trebalo da se imenuju saveti.

- Imenovaće se privremena veća po postojećem zakonu, da bi zatim bilo obznanjen i sporazum o zajedničkim institucijama na severu, što će se predstaviti kao zajedničko rešenje i tako će se izbegnuti dualizam institucija. Moguće da će se prvo raspustiti opštine Zvečan i Zubin potok, a zatim i preostale dve - kaže naš izvor i dodaje i da prema tom scenariju nije poznato da li će Srbe na severu Beograd pozvati da učestvuju na kosovskim izborima planiranim za oktobar ili novembar.


- Izvesno je da će Priština Srbe pozvati da učestvuju na izborima. Takođe je izvesno i da Srbi na Severu ne mogu da ostvare manja prava od onih koji predviđaju odredbe plana Martija Ahtisarija, a to je nezavisno školstvo i zdravstvo, socijalna pitanja, kultura i mediji. Sve ostalo je stvar političke borbe za ingerencije lokalne samouprave, u oblastima pravosuđa, poreske politike i policije - zaključuje izvor "Vesti".

2024 © - Vesti online