Petak 15.02.2013.
07:48
Beta

Srbija danas obeležava Dan državnosti

Srbija slavi dana kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je proglašen prvi ustav
 

Skupština Srbije održaće danas svečanu sednicu - poslanicima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Očekuje se prisustvo premijera Ivice Dačića.

U Skupštini se otvara izložba i biće dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti.

Najviši državni zvaničnici vence će položiti na Spomenik Neznanom junaku na Avali i u Crkvi Sv.Đorđa na Oplencu. U Knez Mihailovoj ulici i na Trgu Republike u Beogradu reprezentativni orkestar Garde održaće promenadni defile u 15 časova. Promenadni
defile u Nišu održaće Vojni orkestar iz Niša.

Odlukom Ministarstva kulture i informisanja ulazak u sve galerije i muzeje u Srbiji biće besplatan danas, sutra i prekosutra, 16. i 17. februara. Uoči Dana državnosti u četvrtak, 14. februara, u školama je održan poseban čas, a u predvčerje praznika jedinica Garde Vojske Srbije ispalila je počasne artiljerijske plotune s Kalemegdana.

Dan državnosti je praznik od 2001. godine. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmenama zakona to postao dvodnevni praznik: neradan je i 16. februar.

Prvi srpski ustanak počeo je 15. februara 1804. godine, u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića - Karađorđa. Istog dana, 15. februara, ali 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi ustav Srbije koji se, po nazivu verskog praznika kada je donet, naziva "Sretenjski ustav". Autor ustava bio je Dimitrije Davidović.

2024 © - Vesti online