Subota 13.02.2010.
20:23
Tanjug

Mesić: Veličao sam ustaše!

Zaveli ga mangupi: Stjepan Mesić


Kako su preneli elektronski mediji, Mesić je na predavanju u Institutu za jugoistočnu Evropu u Berlinu priznao da je "u nekoliko momenata devedesetih godina bio zaveden atmosferom i da je veličao zločinačku NDH".


Rekavši da se tokom devedesetih u Hrvatskoj kao kolateralna posledica rata pojavilo tolerisanje falsifikovanja istorije, Mesić je naveo da se uzor tražio u zločinačkoj NDH.


"Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla", rekao je Mesić i priznao da se i pored svog čvrstog antifašističkog opredeljenja dao u nekoliko prilika zavesti tom atmosferom, posebno kad je prikupljao novac za odbranu među hrvatskim emigrantima.


"Iz toga sam naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uverenjima", kazao je Mesić i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše pravo, nikada to nisu predbacili.


Mediji su ranije pisali o Mesićevom pevanju ustaške pesme "Jure i Boban" s emigrantima u Australiji.
 

S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata i odavao počast žrtvama ustaškog terora i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.


Mesić se početkom devedesetih hvalio kako je kao kadar HDZ-a srušio SFR Jugoslaviju, ali je već 1993. postao opozicija Tuđmanovom režimu.

2024 © - Vesti online