Četvrtak 14.02.2013.
15:21
B92

Najmlađa crna rupa u našoj galaksiji

Najmlađa crna rupa u čudnom oblaku nastalom iz supernove
 

Snimci koje je napravio teleskop u svemirskoj opservatoriji "Čandra" koji snima svemir iz orbite 139.000km iznad površine Zemlje, potvrđuju da se u čudnom oblaku koji je ostao iza supernove nalazi veoma mlada crna rupa. Ovi ostaci supernove, nazvani W49B, stari su oko hiljadu godina. U istoriji svemira, za koju se i dalje veruje da je 14 milijardi godina, to predstavlja samo jedan mali trenutak. Crna rupa je udaljena oko 26.000 svetlosnih godina od Zemlje.

"Čini se da je zvezda koja je pre tu postojala, nestala na veoma čudan način. Kada je zvezda eksplodirala, mlazovi materije su izbacivani sa polova, zbog čega je supernova izdužena i ima oblik elipse. Eksplozije u svemiru su u većini slučajeva simetrične", rekla je Lora Lopes sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT).

Još jedna zanimljivost je činjenica da ne postoji neutronska zvezda. U normalnim slučajevima, nakon kolapsa ogromne zvezde ostaje gusto jezgro.

"U ovom slučaju postojanje crne rupe pokazuje nedostatak pulsiranja neutronske zvezde. U drugim situacijama, crna rupa se potvrđuje njenim uticajem na okolnu materiju", rekla je Megan Vacke, PR opservatorije Čandra.

Pogledajte i galeriju izabranih slika koje je Čandra napravila od 1999. godine do danas.

2024 © - Vesti online