Četvrtak 14.02.2013.
13:41
Index.hr

"Crni papa" planira da preobrati gejeve

Peter Turkson već ima ideju o svom papskom putu
 

Turkson je rekao da će mu najveći izazov biti zadržati čvrste katoličke doktrine, a pritom obezbediti da Crkva ide u korak s vremenom, odnosno da ne postane "nevažan svetski faktor" kako vreme bude odmicalo i svet se bude menjao.

"Moramo da pronađemo načine kako da se nosimo sa izazovima koje pred nas stavljaju društvo i kultura", rekao je Turkson koji je konzervativan po pitanju gej brakova i, kako on to naziva "alternativnih stilova života". On je dodao da crkva treba "evangelizuje ili preobratiti" sve one koji su se odali "alternativnim načinima života, trendovima ili rodnim pitanjima".

Turkson je naveo i da titula poglavara katoličke crkve nosi i neizmeran lični teret.

"Zasigurno bi imalo veliko značenje da postanem papa. To je velika promena i na ličnom nivou. Kao nadbiskup sam imao ulogu vođe, ali je raditi to na svetskom nivou zadatak ogromnih razmera. To je iskustvo koje ti menja život", rekao je kardinal Turkson.

Potencijalni novi papa naveo je i da svako želi da ostavi svoj trag, a ne da se trudi "da uskoči u tuđe cipele", što jasno daje do znanja da neće slepo nastaviti putem koji je crkvi predodredio Benedikt XVI. Naveo je da Vatikanu treba "obnova" i "popravljanje slike u javnosti ozbiljno narušene poslednjim skandalima".

Trenutno stanje Rimokatočičke crkve potresene pedofilskim i drugim skandalima, čak i onim da je papin sobar ukrao tajne vatikanske dokumente koji otkrivaju korupciju, Turkson je slikovito opisao: "Crkva, ako je uporedite s brodom, trenutno prolazi kroz prilično jaku oluju i čini se da još nije gotovo".

Jedan od problema s kojima se crkva trenutno bori je i sve manji broj vernika, o čemu Turkson kaže: "U Evropi su crkve sve praznije, ljudi su sve otuđeniji od crkve i vere... Sve su to problemi s kojima se moramo nositi. U Latinskoj Americi, Africi i Aziji, gde crkva raste, treba da budemo u stanju da zadržimo vernike".

Činjenicu da ga spominju kao najizglednijeg kandidata za naslednika Benedikta XVI Turkson nije želeo da komentariše, već je samo naveo da nagađanja o papi iz Afrike postoje već dugi niz godina.

2024 © - Vesti online