Četvrtak 14.02.2013.
12:20
D. Dekić - Vesti

Ponosan sam što kup nosi Žućkovo ime

 

- Nisam tako rekao, već da treba da žalimo zbog incidenata poput ovog na finalnoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana, ali i da ih ne shvatamo previše tragično, već da budemo optimisti - kazao je za "Vesti" Đorđe Korać koji živi u Eks an Provansi na jugu Francuske.

On je dodao da mu je bilo vrlo teško kada čuo za izgrede, ali ima veru u budućnost kupa Radivoje Korać.

Ispalo je da ste postavili uslov da takmičenje više ne nosi Žućkovo ime?

- Ja nisam neko ko bi postavljao uslove i ne znam zašto je tako interpretirano. Ponosan sam što to takmičenje nosi ime mog brata i ne bih želeo da to, kao sada jedini naslednik naše porodice bombaškim izjavama dovodim u pitanje. Godinama sam putovao u gradove širom Evrope gde se odigravalo finale kupa koji je ustanovila FIBA s imenom mog brata i pošto sam akademski slikar, najboljem strelcu uručivao jedno moje delo.

Koga vidite kao krivca za nerede i prekid utakmice u Kragujevcu?

- Navijače, ali ne prave ljubitelje košarke, već ekstremne grupe. U Košarkaškom savezu Srbije ima pametnih ljudi i na njima je da ulože napor da se to više ne ponovi.

Ima li načina da se veliki neredi poput kragujevačkog, izbegnu?


- Može se to rešiti u saradnji Košarkaškog saveza sa lokalnom vlašću i policijom. U ovom slučaju je više odgovornost na kragujevačkoj vlasti nego na sportskim institucijama, ali opet kažem mora se raditi u saradnji, ne samo u tom gradu, već i u Beogradu, ili bilo gde da se održavaju važne košarkaške utakmice.


Da li ste pratili srpsku košarku?

- Godinama sam se bavio fudbalom i kao trener imam 600 utakmica iza sebe. Zbog mog brata Radivoja je svojevremeno na utakmice išao nobelovac Ivo Andrić, a ja sam davnih dana dolazio u Beograd da gledam Dragana Kićanovića. Ostao sam u konatktu sa Radivojevim trenerom Borom Stankovićem koji je mnogo učinio da se Žućko ne zaboravi i sa ljudima iz košarkaškog kluba "Radivoje Korać" na Vračaru.

2024 © - Vesti online