Četvrtak 14.02.2013.
12:05
D. Dekić - Vesti

Žuta kuća i Medikus su deo iste operacije?

KLAONICA ILI BOLNICA: Klinika Medikus u Prištini
 


On je posle optužbi specijalnog tužioca Euleksa Džonatana Ratela na račun Rusije da ometa istragu o trgovini ljudskim organima, napomenuo da ovaj "sukob" nije nov.

Vekarić je podsetio da je nedavno šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao Euleksov tim. Izjavu tužioca Euleksa ocenio je kao "nesporazum, jer i jedni i drugi imaju želje da se dođe do istine".

- Suština je političko pitanje, Rusija ne priznaje Kosovo - rekao je Vekarić za "Vesti" i dodao da Rusi pomažu u istrazi preko organa države Srbije, kao i da saznanja koja imaju Srbija može da koristi.

RUSI POMAŽU U ISTRAZI: Bruno Vekarić

Suština je, prema rečima Vekarića, u iskazu nekoliko svedoka, državljana Rusije, oštećenih u prištinskoj klinici Medikus.


- Za nas je važno što je ta priča povezana sa Žutom kućom - rekao je on.


Mada se istraga o događajima u Medikusu vodi nezavisno od istrage o navodima da su kidnapovanim Srbima na mestima poput Žute kuće u Albaniji uzimani organi, u Tužilaštvu veruju da su događaji deo iste operacije. Vekarić komentariše da zbog istrage ne može da govori o tome da li će iskaz dati svedok nazvan Darko za koga je tužilac Vladimir Vukčević rekao da je "pravi rudnik" dokaza.


Upitan ima li saznanja dokle je diplomata iz SAD Džon Klint Vilijamson, čelnik tima Euleks koji vodi istragu, stigao, Vekarić kaže:


- Oprezni smo, ali nas je iznenadilo da on i njegova istraga idu u dobrom pravcu, pominje se već neko suđenje - rekao je Vekarić. On je pojasnio da se pominje suđenje van Kosova i tretiraju događaji od 1998. do 2000. uz napomenu da će Srbija i Tužilaštvo dati svoj doprinos rešenju.
 

Turski kasapin pobegao


Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je turski doktor Jusuf Somnez, okrivljen za trgovinu organima u slučaju "Klinika Medikus", nedavno pobegao iz Južnoafričke Republike.


- Zbog toga što ne priznaje Kosovo, ova zemlja nije reagovala na zahtev za izručenjem - rekao je Vukčević. 

2024 © - Vesti online