Sreda 13.02.2013.
15:19
info-ks.net

Ko neće u školu, plaća 50 centi za svaki izostanak

Ilustracija: Od praznih učionica može i da se zaradi

Škeljzen Beriša je morao da plati tri evra, pošto nije bio celi dan u školi. Ovo je iznos za šest časova sa kojih je odsustvovao, a koji mu je tražio razredni nastavnik.

Televizija Klan Kosova nije mogla da stupi u kontakt sa razrednim starešinom ovog učenika, ali iz ovoga proizilazi da ovaj nastavnik nije jedini u osnovnoj školi koji traži novac od učenika zbog izostanaka. Ovu praksu primjenjuje i nastavnica Šefike Gamzezi.

"Ukoliko izostane bez opravdanja on će platiti taj iznos", rekla je Gamzezi te dodala da će taj novac biti iskorišćen za potrebe razreda. Ovaj način kompenzacije izostanaka je uznemirio roditelje.

"Ne izgleda mi opravdano. Tri eura za šest izostanaka", rekla je Nazlie Berisha, jedan od roditelja.

Međutim, direktor ove škole Arif Kabaši poriče da je upoznat sa ovom praksom naplate.

"Ukoliko neki nastavnik traži novac od učenika i taj novac koristi za sopstvene ili porodične potrebe, onda to apsolutno nije u redu, i ne samo u ovoj školi nego nigde na Kosovu", rekao je direktor škole.

I opštinske vlasti kažu da nisu svesne za ovu vrstu naplate koju nazivaju nezakonitom, čak je portparol opštine Prizren najavio uspostavljanje posebne komisije koja će vršiti monitoring u školama, kako bi se uverili da li ima takvih kršenja. Ovo podrazumeva i preduzimanje disciplinskih mera protiv svakoga ko traži novac iz bilo kog razloga od učenika.

2024 © - Vesti online