Sreda 13.02.2013.
15:46
Beta

Jadranku Kosor izbacuju iz HDZ-a

Izbacuju je jer kritikuje vrh stranke: Jadranka Kosor
 

Predsednik te stranke Tomislav Karamarko izjavio je da je Kosor prijavljena Sudu časti HDZ, ali nije rekao ko je podneo prijavu. Prema pisanju hrvatskih medija, razlog za prijavu Sudu časti, koji će razmatrati mogućnost sankcionisanja, su njene poslednje izjave, među kojima i ona da je "ućutkuju u stranci" i optužbe da stranački vrh sledi politiku krajnje desnice.

"Ona nije prestala da priča od kad sam ja preuzeo stranku, a u stranci niko nikome ništa ne zabranjuje", odgovorio je Karamarko na tvrdnje svoje prethodnice.

On je dodao da istupi Jadranke Kosor ne štete stranci, već samo njoj i da tako ne nastupa neko ko je član stranke.

Predsednik Suda časti HDZ Tomislav Čuljak potvrdio je da je primio zahtev i dodao da se ne radi samo o poslednjim izjavama u medijima, već o činjenici da Jadranka Kosor ne učestvuje u radu saborskog kluba poslanika HDZ i da "često istupima u javnosti odstupa od stranačkih stavova".

"Treba razmotriti šteti li time ugledu HDZ", rekao je Čuljak, prenosi Dnevnik.hr. Prema Statutu HDZ, Jadranki Kosor može biti izrečeno nekoliko mera, od ukora, do isključenja i brisanja iz članstva.

Nesuglasice između aktuelnog šefa HDZ Tomislava Karamarka i Jadranke Kosor traju još od izbora za novo stranačko rukovodstvo u maju prošle godine. Upravo je Kosor bila jedan od Karamarkovih protivkandidata u izbornoj trci. Izbori u HDZ protekli su u senci suđenja bivšem lideru stranke Ivi Sanaderu i HDZ za korupciju. HDZ je ubedljivo poražen na poslednjim parlamentarnim izborima krajem 2011. i posle osam godina vlasti prešao je u opoziciju.

2024 © - Vesti online