Sreda 13.02.2013.
12:33
RTS

Obama: Imam plan za oporavak SAD

Ima ambiciozan plan ekonomskog oporavka zemlje i smanjena duga koji je premašio 16 hiljada milijardi dolara
 

Naš nedovršeni zadatak je da obezbedimo da ova vlada radi u ime mnogih , a ne samo u ime malobrojnih, da podstiče slobodno preduzetništvo, nagrađuje indivudalne incijative i otvori vrata mogućnosti svakom detetu širom ove velike zemlje", kaže predsednik Barak Obama.

Američki predsednik je pozvao Kongres da spreči finansijske rezove u vojnim i socijalnim programima koji treba da stupe na snagu 1. marta, ako do tada ne bude usvojen budžet ne počne ozbiljna reforma porskog sistema.

"Sada je naša najbolja šansa za dvostranačko delovanje, sveobuhvatnu poresku reformu koja podstiče stvaranje radnih mesta i pomaže u smanjenju deficita", kaže američki predsednik.

Obama je takođe govorio i o reformi imigracione politike, pozvao na povećanje miminalne dnevnice sa 7,25 na 9 dolara po satu, a posebno o neohpodnosti pooštravanja zakona o posedavanju oružja i zabrani posedovanja oružja vojnog tipa.

Kada je reč o spoljnoj politici, američki predsednik je najavio da bi do kraja ove i početka sledeće godine 38 hiljada američkih vojnika trebalo da bude povučeno iz Avganistana, a takođe je pomenu najnoviju nuklearnu probu Severne Koreje rekavši da tim potezom Pjongjang ostaje sve izolovaniji u svetu.

2024 © - Vesti online