Sreda 13.02.2013.
11:51
Telegraf

Lek za rak krije se u našem telu!?

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji su izolovali protein, koji su nazvali Trail, koji navodno pomaže imunološkom sistemu da potisne rast i razvoj tumora u organizmu
 

Ako se određenom dozom molekula TIC10 tretira područje zahvaćeno kancerom aktivira se gen za protein TRAIL i, uz klasičnu terapiju protiv raka ili ne, pomaže imunom sistemu da se izbori sa malignim ćelijama.

Ono što je posebno značajno kod ovog otkrića jeste to da je TIC10 molekul dovoljno mali da je u stanju da premosti moždanu barijeru i iz krvi direktno pređe tumorom zahvaćeni deo mozga, što do sada nije bilo moguće.

- Na početku istraživanja nismo mogli ni da pretpostavimo da bi ovaj molekul mogao da pomogne u lečenju tumora na mozgu, tako da je za nas ovo zaista jedno prijatno otkriće – rekao je glavni istraživač, onkolog Vafik El-Deiri.

Još jedna pozitivna strana ovog otkrića je i to da TIC10 ne aktivira gen TRAIL samo kod kancerogenih ćelija, već i kod onih okolnih, koje na prvi pogled deluju zdravo.

- Veoma sam iznenađen i impresioniran oni što smo uspeli da postignemo.

Korišćenjem mini-molekula uspeli smo da prevaziđemo prepreke za aktivaciju TRAIL proteina čime je organizmu omogućeno da se protiv tumora bori kao da mu je imunitet potpuno zdrav – ispričao je naučnik.

S obzirom da su do ovih otkrića došli na zamorčićima, biće potrebno još nekoliko kliničkih istraživanja da bi konačno molekul TIC10 počeo da se primenjuje i u terapijama za ljude.

2024 © - Vesti online