Četvrtak 14.02.2013.
08:00
Smedia

Formula za savršene palačinke

Foto. Ilustracija
 

Prodavači palačinki Debenhams, otkrili su javnosti komplikovanu formulu uz koju palačinke uvek ispadaju savršene, a do koje su došli u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta Volverhempton.

Formula: 100-[10L-7F+C(k-C)+T(m-T)]/(S-E)

"L predstavlja broj grudvica u smesi, a C odgovara konzistenciji smese. F se odnosi na uspešnost okretanja, k je idealna konzistencija, a T je temperatura tiganja. Savršena temperatura tiganja predstavlja m, S je vreme tokom koga smesa odstoji pre pečenja, a E je vreme tokom koga palačinke stoje pre nego što se pojedu pojedene – što je rezultat bliži brojki 100, to su palačinke bolje", kaže portparolka Debenhamsa, Lizi Singleton i dodaje: "Nabavite savršeni tiganj za pečenje palačinki, držite se formule i sigurno će biti savršene."

"Zlatna pravila pečenja palačinki su: tiganj zagrejan na 191 stepen, smesa bez grudvica, ostaviti smesu da odstoji 30 minuta pre pečenja, i palačinke koje se pojedu odmah posle pečenja – čini se prilično jednostavno, zar ne", dodaje Lizi.

Sofi Batgejt, vlasnica restorana Sophie’s u Londonu otkriva tajne za savršeno okretanje palačinki, bez lepljenja za tiganj, pod ili plafon.

1. Budite spremni. Ne bojte se da pripremite sve unapred. Napravite smesu za palačinke veče pre i u smesu dodajte i malo soli – palačinke će se lakše okretati i biće boljeg ukusa.

2. Ne uzimajte prvi tiganj koja vam dođe pod ruku. Koristite teške tiganje, u njima je lakše okretati palačinke, a s pečenjem i okretanjem sačekajte sve dok ne bude jako vruć.

3. Tajna u debljini. Palačinke moraju da budu glatke, okrugle i tankih ivica, nikako predebele, a što su tanje, to će biti lakše da se peku i okreću.

2024 © - Vesti online