Sreda 13.02.2013.
11:06
jutarnji.hr

Iranski nevidljivi lovac leti.. uz pomoć fotošopa!

Kako bi pokazali kritičarima da njihov avion ipak može da leti, iransko vazduhoplovstvo objavilo je fotografiju Q-313 u vazduhu iznad iranske planine Damavand.

Ali, vrlo brzo nakon objave fotografije, brojni Iranci su uočili kako se gotovo sigurno radi o slici koja je obrađena u Fotošopu. Fotografija Kahera u letu iznad planine Damavand identična je prethodno objavljenoj fotografiji s prezentacije aviona - identičan ugao slike, identično osvetljenje detalja, zajedno s odbljescima plave i zelene svetlosti kojima je avion bio obasjan na službenoj prezentaciji.

Pročitajte još:

1. Iranci maketom "prete" Amerima

2. Iran predstavio novi borbeni avion

Jedino što se razlikuje je pozadina fotografije - koja je ubrzo prepoznata kao jedna od brojnih fotografija planine Damavand snimljene iz vazduha. Iransko vazduhoplovstvo je, čini se, u Fotošopu "iseklo" sliku aviona s prezentacije, i "zalepilo" je na fotografiju planine.

Iranski ministar obrane Ahmad Vahidi tvrdi kako su avion izgradili iranski stručnjaci, i kako se radi o najmodernijem lovačkom avionu četvrte generacije, koji je nevidljiv za radar, sposoban da leti na niskim visinama, upušta se u vazdušnu borbu s neprijateljskim avionima i sleće na kratke piste.

2024 © - Vesti online