Sreda 13.02.2013.
09:08
Danas

Zasad bez ostavki u MUP-u zbog Šarića

Za sada je potvrđeno da se neka imena Dačićevih saradnika uopšte i ne pominju u istrazi o Darku Šariću

Očekuje se da prvo nadležni organi urade svoj posao, odnosno da medijske navode i političke izjave ispita Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i Unutrašnja kontrola policije, a u pojedinim slučajevima i Agencija za borbu protiv korupcije, rečeno je Danasu.


Prema izvorima beogradskog dnevnika iz bezbednosnih krugova, sem rezultata istrage, pre eventualnog pitanja ostavki, očekuje se i šta će o svemu konačno reći i premijer Ivica Dačić, te da li će on bilo Tužilaštvu, bilo nekoj drugoj instanci, kao što je Savet za nacionalnu bezbednost, izložiti svoje viđenje situacije. 

Prema nezvaničnim izvorima, Kolegijum MUP, kome su prisustvovali i čelnici Uprave kriminalističke policije, čije su službene beleške objavljene u štampi i otvorile pitanje veza državnih zvaničnika i članova kartela, potvrdio je da se neka imena Dačićevih saradnika ne pominju u istrazi o Darku Šariću. Navodno, u tom kontekstu je apostrofiran načelnik Uprave za obezbeđenje Zoran Tomašević, za koga je zaključeno da je pomenut isključivo u kontekstu “udara na Dačića“, kao njegov saradnik od velikog poverenja.

Nema ni govora o saradnji sa Šarićem

Povodom navoda u štampi o opremanju streljane i teretane, za koje je navodno Tomaševićeva uprava novac dobila od Šarića, utvrđeno je da postoje svi regularni papiri u Upravi za zajedničke poslove MUP. Prema toj dokumentaciji, nabavka opreme i sprovedeni tenderi kretali su se striktno u okviru procedure, “i nema govora da je išta i indirektno dobijeno od Šarića“, tvrde sagovornici Danasa. Dodaju i da su sve nabavke odobrene u Sektoru finasija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova MUP.


Zanimljivo je da je posle završetka istrage o Šariću i Rodoljubu Raduloviću, u junu 2011. tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odlikovao Zorana Tomaševića zlatnom medaljom za revnosnu službu. Reč je o ordenu “za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti javne bezbednosti“.


Tomašević je, inače, jedno vreme bio i lični Dačićev pratilac, i to istovremeno kada je imenovan za načelnika Uprave za obezbeđenje. Prethodno je bio i telohranitelj Milana Milutinovića, u vreme dok je on bio predsednik Srbije. U profesionalnoj biografiji navodi se i da je Tomašević bivši pripadnik SAJ, sa najvišim ocenama, te da je rukovodio obezbeđenjem poseta Džozefa Bajdena, Hilari Klinton i Vladimira Putina Beogradu, za šta je dobio sve pohvale američkih i ruskih službi.

2024 © - Vesti online