Sreda 13.02.2013.
06:18
Srna

Vladika Grigorije: Papa povlačenjem dokazao da je sluga i čovek

Vladika Grigorije

"Papizam je jedna od najspornijih tačaka u tome. Papa je ovim činom pokazao da je sluga i čovek i da može da bude umoran i da ima ljudske moći i da ničim nije izdvojen od drugih, a što je i neki pravoslavni stav kad je reč o sveštenstvu", rekao je vladika Grigorije.


Episkop zahumsko-hercegovački i primorski je u izjavi za Radioteleviziju Republike Srpske podsetio da je povodom tog čina Benedikta XVI, Srpska pravoslavna crkva dala kratak izveštaj, koji govori da je to jedan odgovoran i pohvalan čin.


Vladika Grigorije je istakao da će biti zanimljivo kakve će biti posledice tog čina, dodajući da će novi papa biti sigurno "neki koji će imati energičnosti".


Prema njegovim rečima, za pravoslavce će biti važno da li će naredni papa biti taj koji istinski veruje u crkvu i poznaje hrišćansko predanje kao što je slučaj sa sadašnjim papom.


"Imao sam utisak da je u odnosu prema nama došlo do jedne relaksacije, jer je on bio izvanredan teolog i znao je šta znači istočno pravoslavlje", naveo je vladika Grigorije.


Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije zaključio je da je dijalog između rimokatolika i pravoslavaca presudan za budućnost hrišćanstva.

2024 © - Vesti online