Utorak 12.02.2013.
16:05
Beta

Severna Koreja: Odgovaramo na pretnje SAD

Ilustracija: Severna Koreja uspešno izvela nuklearnu probu

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova se navodi da je današnja proba bila "mera samoodbrane" koja ne krši međunarodno pravo. Severna Koreja jutros je uspešno lansirala raketu dugog dometa, uprkos upozorenjima iz sveta da to ne čini.

Jutrošnja nuklearna proba Severne Koreje izazvala je eksploziju od "približno nekoliko kilotona", naveli su danas zvaničnici američke obaveštajne službe. Prema saopštenju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, Severna Koreja je "najverovatnije izvela podzemnu nuklearnu eksploziju u blizini nuklearnog postrojenja Pungije".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje navelo je da je utvrdilo da je eksplozija bila jačine od šest do sedam kilotona. Posle nuklearne probe Severne Koreje, treće po redu, američki seizmolozi su registrovali potres snage 4,9 stepeni po Rihteru.


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, NATO i Bela kuća osudili su oštro nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez i nedgovoran čin koji je u suprotnosti sa odlukama i politikom Saveta

2024 © - Vesti online