Utorak 12.02.2013.
15:53
Mondo

Klijenti tužili banke zbog menjanja kamata

Foto: Ilustracija
 

Uruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je danas da je podnelo tužbu protiv tri banke zbog ugovaranja stambenih kredita u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži. Centralna banka je pozvana da bude na strani tužioca i učestvuje u sporu protiv tri banke i na taj način, kako je navedeno, "donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja, piše "Kurir".

"Smatramo da će uspeh u ovom sporu u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj", ističe se u saopštenju u kojem nisu navedene banke protiv kojih je podneta kolektivna tužba.

Pozitivna presuda bi, po oceni Efektive, unapredila zaštitu svih klijenta banaka, bez obzira da li su koristili stambeni kredit u francima, kao i korisnika lizing usluga.

Narodna banka Srbije je najavila da će uskoro, u dogovoru sa bankama, predložiti rešenje koje će olakšati otplatu stambenih kredita u švajcarskim francima.

Tužbom Efektive i Srbija se uključula na listu zemlja, poput Hrvatske ili BiH, gde su građani smogli snage da se odupru samovolji i finanijskim zloupotrebama banaka.

Već sama najava tužbe svojevremeno je pokrenula talas javljanja banaka klijentima kako bi banke bar donekle umilostivile oštećene i predupredile tužbe.

2024 © - Vesti online