Utorak 12.02.2013.
09:25
Beta

Skupština Srbije o izgradnji Južnog toka

Foto: Arhiva

Zakon treba doneti po hitnom postupku kako bi se stvorili uslovi za početak izgradnje gasovoda s pratećim objektima, čime će se podstaći privredni razvoj Srbije i regiona, zaključeno je u ponedeljak na sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.


Za trasu Južnog toka, čija je dužina kroz Srbiju 450 kilometara, biće potrebno eksproprisati oko 10.000 parcela. Eksproprijacija oko 8.000 hektara zemljišta koštaće do 24 miliona evra.


Za eksproprijaciju u budžetu za 2013. obezbeđeno oko 75 miliona evra. Ako se dodaju sredstva ruskog partnera, koji u Južnom toku ima 51 odsto deoničarskog udela, to je još oko 75 miliona evra za eksproprijaciju, tako da sredstava za tu namenu ima dovoljno.


Zakon o Južnom toku propisuje posebna pravila da bi se uočene prepreke prevazišle, a da se pri tome ne naruši postojeći sistem kroz izmene i dopune većeg broja propisa.


U predlogu zakona se navodi da se o predlozima za eksproprijaciju postupa po pravilima skraćenog upravnog postupka, što znači da se rešenje donosi bez prethodnog saslušanja stranaka i da žalba ne odlaže izvršenje rešenja.


Međunarodni gasovod Južni tok, u koji će biti investirano oko 16 milijardi evra, dopremaće ruski gas cevima ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u EU i centralnoj i jugoistočnoj Evropi.


Deo projekta u Srbiji realizovaće preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva. Ta firma registrovana je u Švajcarskoj i vlasnik je preduzeća Južni tok iz Novog Sada, korisnika eksproprijacije.

2024 © - Vesti online