Utorak 12.02.2013.
03:27
Beta

Euleks i dalje podržava Kosovo na putu ka EU

Bernd Borhart

Borhart je dodao da se Euleks suočava sa mnogobrojnim izazovima na Kosovu i izrazio spremnost da se u saradnji sa kosovskim institucijama izazovi prevaziđu.


Jahjaga je ocenila da je Kosovo zabeležilo napredak u svim oblastima i da su institucije opredeljene za uspostavljanje reda i zakona "na celoj svojoj teritoriji".


Ona je naglasila da su kosovsko društvo i institucije snažno opredeljeni za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da im je u toj borbi potrebna bliska saradnja sa Euleksom.


Borhart je sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem razgovarao o situaciji na Kosovu i saradnji Euleksa i kosovske vlade.


"Razgovarali smo o najnovijim zbivanjima na Kosovu, o saradnji koja se odvija i koja će se odvijati i ubuduće između Vlade i institucija Kosova i Euleksa", rekao je Tači.


Borhart je rekao da su Euleks i Vlada Kosova partneri i da partnerstvo obema stranama donosi odgovornost i dodao da je Euleks deo evropske porodice, a da Kosovo ima evropsku perpsektivu.


On je naveo da je Euleks dužan da pomogne u realizaciji dijaloga Beograda i Prištine, pored promovisanja vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pomoći u ispunjavanju standarda za viznu liberalizaciju i Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.


Tači je rekao da se Kosovo nalazi u procesu evropskih demokratskih reformi.


"Vlada Kosova, institucije Kosova, zajedno sa a Euleksom u ovoj novoj fazi države Kosovo, radiće zajedno na poptunom ostvarivanjuu agende koju imamo pred sobom", rekao je Tači.


Tači je rekao da je sa šefom Euleksa razgovarao i o dijalogu sa Beogradom i primeni postignutih sporazuma.

2024 © - Vesti online