Utorak 12.02.2013.
08:00
B92

Koje su najbolje evropske ture vozom?

CNN je uvrstio relaciju Sofiju-Beograd u najbolje u železničkom saobraćaju Evrope
 

Američki CNN objavio je listu najboljih relacija u železničkom saobraćaju Evrope na kojoj se našla i Sofija – Beograd. Prema iskustvima novinara Džona Minihejna ovo su najbolje evropske destinacije na koje možete stići vozom.


London – Avinjon

Ovaj dugi, ali divni put vodi vas na jug Francuske koji je nekada bio sedište papske stolice. Idealna je letnja destinacija, a voz iz Londona polazi svake subote.

Usput možete videti divne engleske predele koji se zatim smenjuju prekrasnim francuskim vinogradima i starim naseljima. Najbolje od svega je što možete da se poslužite vinom u kupeu za ručavanje.


Ženeva – Milan

Četvoročasovni put nudi spektakularan pogled na Ženevsko jezero, a zatim alpske predele okovane snegom. Voz prolazi kroz Lozanu i Briž gde možete presesti u Glacier Express, koji vozi do čuvenog skijališta Sen Moric.

Žuan - Pirineji

Ovaj žuti voz najviše liči na igračke i star je čitav vek. Tura “Le train Jaune” vodi kroz divne predele Pirineja, a ljubitelji skijanja je mogu iskoristiti za odlazak na neko od popularnih zimovališta. U jednom trenuzku prolazi 1.600 metara iznad nivoa mora preko visećih mostova i vijadukta koji su davno podignuti u ovim surovim predelima.


Berlin – Moskva

Ova linija vodi kroz poljske gradove Poznan i Varšavu, pre dolaska u Belorusiju i na posletku Rusiju. Ono što ovo putovanje čini posebnim su zimski pejzaži, pa je najbolje da za avanturu odaberete hladne mesece u godini.


Ciriški aerodrom – Arosa

Ova ruta nazvana je najlepšim aerodromskim transferom na svetu i vodi kroz gradić Hur, koji je pravi predstavnik Švajcarske kulture. Put od Hura vodi kroz pejzaže kao sa razglednica i ima izuzetno strme deonice. Vrhunac putovanja je prelazak preko Lengvizer vijadukta visokog 60 metara koji je pravi dragulj švajcarske gradnje.


Sofija – Beograd

Možete spavati putujući Balkanom, ali ćete onda propustiti neke od najfascinantnijih pogleda Starog kontinenta. Polaskom iz bugarske prestonce krećete na osmočasovni put koji vam nudi uvid u turbulentnu prošlost Evrope. Prolazićete pored brojnih građevina iz komunističke ere, veličanstvenih pravoslavnih crkava i oranica koje se obrađuju na starinski način.

2024 © - Vesti online