Ponedeljak 11.02.2013.
19:11
Slobodna Dalmacija

"Tihe ubice" ne razlikuju mete?

Foto - ilustracija: Kontrovererze oko upotrebe robota-ubica
 

Helikopter, veličine dečje igračke, može da snimi fotografije i videozapise. Vojni izvori kažu da taj maleni “blek hornet nano” ima “zapanjujuće mogućnosti” jer, uz ostalo, može da leti i kada je jak vetar.

Džepni helikopter je samo jedno od tehnoloških čuda koja se koriste u današnjim ratovima, a stručnjaci posebno upozoravaju na robote vojnike koji neće biti u stanju da razlikuju civile od onih u uniformama.

Krajem prošle godine Harvardova škola prava i Hjuman rajts voč prezentovali su izveštaj pod nazivom “Gubitak humanosti: Borba protiv robota ubica”. Stručnjaci harvardskog Odeljenja za međunarodna ljudska prava i Hjuman rajts voč su upozorili kako smrtonosne robote treba zaustaviti na vreme, jer oni ne razlikuju civile od vojnika.


Veštački insekti - "tihe ubice"

Prema nekim najavama, prvi robot ubica trebalo bi da bude završen sredinom 2014. godine, ali nije mali broj onih koji tvrde da metalni vojnici već postoje, piše "Slobodna Dalmacija". Pristalice ovakvih bitaka kažu da će rat robota smanjiti ubijanje i ranjavanje ljudi. Protivnici odgovaraju kako nedostatak ljudske svesti čini robote nesposobnima za delovanje u skladu sa zakonima ratovanja.

I Kina jača upotrebu robota u vojnom sektoru

Mnogo pre Britanaca, Amerikanaca, zatim Izraelaca, tim poslom su se bavili Južni Korejci i Indijci, a Višnar kaže kako postoji naznaka da i Narodna Republika Kina jača taj specifični vojni sektor.

A da li je ovo naučna fantastika ili se uskoro zaista mogu očekivati ratovi robota?

"Takozvani minijaturni vojni roboti nisu novina. O njima se teorijski raspravljalo u proteklih dvadesetak godina, da bi se iza 2000. i u privatnom i u državnom sektoru pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim u Velikoj Britaniji, počelo s jednom ekspanzivnom realizacijom. Naime, sve te industrije s mikrooružjima za vojnu i obaveštajnu upotrebu proizvele su širok spektar sredstava koja su sasvim nalik na futuristička predviđanja, na radnje iz naučnofantastičnih filmova ili na ono što se viđalo u filmovima o Džejmsu Bondu i drugim špijunskim junacima", kaže hrvatski vojni analitičar Fran Višnar.

Prvo oružje, a zapravo protivoružje koje je naišlo na masovnu upotrebu u Iraku i Avganistanu, ali i u protivterorističkim delatnostima širom sveta jesu mini roboti za razminiravanje.

"To je jedan mali guseničar koji ima hvataljke za prihvatanje eksploziva i manipulaciju s njegovom detonacijom, što znači da taj minijaturni tenkić ima svoju kameru i druge senzore, a često nosi i dugocevno oružje nalik na pušku sačmaricu. U početku, osnovni model je bio prilično velik, da bi se sve više smanjivao, pa tako nije čudno da su, na primer, Britanci napravili minijaturni helikopter koji služi za izviđanje prostora, za tajno snimanje kamerama visoke tehnologije, naravno, tihi let do cilja ili onoga što se opservira (ljudi, objekti) kao i super mini streljiva, kojima je moguće eliminisati živu metu", kaže sagovornik "Slobodne Dalmacije".

"Razvili su tzv. veštačke kukce, dakle, razne vrste buba tvrdokrilaša, muve, cvrčke i bubašvabe koji prenose sakrivene mikrofone, male kamerice i strelno oružje čija je moguća primena fascinantna. Veštačka buba može doleteti u nečiju sobu, sakriti se bilo gde i onda, kada sumnjiva osoba ili konkretna ljudska meta radi na računaru ili se odmara pijući kafu, potajno nanišani čoveka i ispali malu strelicu ravno u vrat, što može dovesti do brze smrti, jer je taj projektilčić ispunjen jakim otrovom kao što su kurare, cijanid i slično", objasnio je Fran Višnar, koji dodaje kako takvi veštački insekti mogu poslužiti i kao dugotrajni prisluškivači, jer se mogu sakriti iza knjiga i bilo gde u prostoriji koja se "posmatra".

Analitičar kaže kako su Amerikanci i u Iraku, pretpostavlja se i u Avganistanu, mnogo puta koristili takve rojeve mehaničkih insekata da bi pre raketiranja iz većih bespilotnih letelica tačno utvrdili gde se nalaze i šta rade potencijalne mete. Njih u žargonu CIA zove tihim ubicama.

Opasne bespilotne letelice

"Podatak da bi se bespilotnim letelicama i minijaturnim bubama u inostranstvu likvidirali i američki državljani pokazuje da su posledice i moguća zloupotreba ozbiljan problem o čemu i proizvođači i vojni konzumenti moraju da vode računa", naglasio je Fran Višnar.

"Što se tiče robota, koji imaju veće dimenzije, oni su već u američkim oružanim snagama i CIA nezaobilazno sredstvo u borbi protiv terorista i gerile i imaju opšteprihvaćen naziv dronovi, odnosno bespilotne, dakle, besposadne letelice. Neke bez problema mogu stati u vojnički ranac, druge su velike po nekoliko metara i, uz kamere za izviđanje, nose samo navođene rakete vazduh-zemlja."

Bespilotne letelice u prvom mandatu Baraka Obame glavno su i vrlo efikasno oružje, na primer, u borbi protiv Al Kaide. Višnar kaže da je oko 90 odsto žrtava među članovima i srednje rangiranim pripadnicima ove terorističke organizacije stradalo od takvih tihih ubica, koji su praktično nečujni, lete vrlo nisko i malom brzinom.

Teško se na vreme uočavaju, a svoje pametne rakete ispaljuju sa udaljenosti od desetak, pa i više kilometara, kaže Višnar.


Roboti kao teretne životinje

Uz bespilotne letelice koje se sada proizvode i kao veliki borbeni avioni (imaju radijus od nekoliko hiljada kilometara), razvijaju se tzv. korisne pomoćne samohodne mašine koje nalikuju na teretne životinje, koje inače na nepristupačnim područjima koriste mnoge vojske sveta, s tom razlikom da Amerikanci ovakva veštačka sredstva koriste za prevoz i prenos najtežih tereta, oružja i vojničkih zaliha.

"Taj trend proizvodnje najrazličitijih vrsta robota nastaviće se i dalje do faze kada će barem polovina vojnog arsenala biti robotizovana. Iz toga se može izvući ovaj zaključak: ako se ubijanje prepusti tehnologiji, rat postaje elektronički spektakl", ističe analitičar, koji napominje kako, među ostalim, takva sredstva mogu i te kako fascinirati protivnike.

"Mislim da ljudsko prosuđivanje treba zadržati, i ne prepustiti ga robotima, jer bi se u širokoj i neselektivnoj upotrebi moglo događati sledeće: pogrešna ubistva u slučaju da zakaže bilo koji delić tih veštačkih senzora ili da čovek, kao vojnik, počne previše da se uzda u takvu tehniku, opusti se i gubi nužan oprez koji je inače potreban svuda gde se vodi rat - bio on javan i spektakularan ili tajni i nemilosrdan kakav vodi CIA u zadnjih nekoliko godina."

2024 © - Vesti online