Ponedeljak 11.02.2013.
12:42
24sata.rs

Napravili aplikaciju da izjednače cenu SMS ćirilice i latinice

Standardni GSM alfabet može da pošalje 160 karaktera u jednoj SMS poruci dok srpski ćirilični ili latinični alfabet, mogu poslati svega 70 karaktera: Rešili ovaj problem
 

Sa aplikacijom "MNM poruka" sedamnaestogodišnji učenici III/c razreda Matematičke gimnazije su osvojili treće mesto na Telekomovom konkursu "mts Android".

Njihova aplikacija je pokušaj očuvanja ćirilice u mobilnim telekomunikacijama,.

Kako bi poruke pisane ćirilicom imale isti kapacitet kao i latinične, potrebno je da i pošiljalac i primalac “skinu” i uključe aplikaciju na svojim android telefonima. Na taj način se “diskriminacija” ćirilice ukida.

Gimnazijalci kažu da je rad na aplikaciji bio dosta naporan i da je trajao gotovo pet meseci, a uradili su ga sasvim samostalno.

- Najveći problem predstavljao je nedostatak prevedene literature koja se bavi programiranjem. Istina je da su nam u izradi aplikacije pomagali Telekomovi

Aplikacija u vlasništvu Telekoma

Sudbina njihove aplikacije Milošu, Nebojši i Miljanu nije poznata. Jedino što znaju jeste da je “MNM poruka” sada vlasništvo Telekoma i da će uskoro biti predstavljena korisnicima. Da li će i kada drugi operateri poraditi na ovom problemu, učenici Matematičke gimnazije takođe ne znaju.

programeri, ali oni su nas samo upućivali na literaturu do koje smo i sami dolazili - saglasni su učenici Matematičke gimnazije.

O svom profesionalnom usavršavanju još ne razmišljaju ozbiljno. Ipak, sva trojica ističu da bi voleli da ostanu u Srbiji.

- Naravno, ako bi mi neko ponudio stipendiju za studije na, recimo, MIT-u, ne bih se bunio. Ali, u Srbiju bih se svakako vratio - kaže Miljan. I ostala dvojica mladih programera slažu se s njim i kao najrealniju opciju ističu Elektrotehnički fakultet, odnosno studije programiranja i softverskog inženjerstva.

2024 © - Vesti online