Utorak 12.02.2013.
01:45
Ekipa "Vesti"

Hajka na Srbe po Hitlerovom receptu

 

Zločini i dalje nekažnjeni: Spomenik srpskim žrtvama u istočnoj Bosni
 


Kako su "Vesti" već objavile, u toj nameri pridružiće im se njihov ogranak u BiH, čija predstavnica Lejla Mamut Abaspahić tvrdi "da oni neće raditi istrage, već da će samo dolaziti do informacija gde se nalaze potencijalni osumnjičeni, nakon čega bi radi preuzimanja istrage i gonjenja obavestili nadležne organe u konkretnoj zemlji".
 

Staviti tačku: Dragan Jeftić

- Ovo je samo još jedan pokušaj sramoćenja i špijunaže naših ljudi po svetu, koji nemaju veze sa ratom, a kamoli sa zločinom. Neka gospođa Mamut prvo traži ratne zločince po Sarajevu koji se slobodno šetaju - poručuje Slava Ilić.


Mileta Simića iz švajcarskog gradića Nusbaum ovakav pristup podseća na Hitlerove metode.


- I vođa Rajha je, takođe, lovio i proganjao Srbe, a isto su radili i mnogi muslimani u Drugom svetskom ratu, pa nalazim neku paralelu u tome da ponovo počinju sa progonom Srba širom Evrope, što je svakako nedopustivo i skandalozno. Zna se da su mnogi muslimanski zločinci još na slobodi, pa neka se time pozabave i onii švajcarska Asocijacija koja im pomaže - kaže Mileta.

Srbi da se udruže: Miodrag Lukić

Većina naših čitalaca koje smo anketirali uverena je da je akcija smišljena za Srbe u već odavno razrađenoj režiji da se krivica za ratne zločine svali samo na jednu - srpsku stranu, bez obzira na to što je njeni zagovornici u javnosti tako ne predstavljaju.


- Mislim da zbog svega ovog nema razloga za zabrinutost među Srbima u dijaspori, jer to što oni najavljuju nije realno. To je samo još jedan oblik pritiska na Srbe i sve mi liči na ponavljanje ratnog vremena iz devedesetih godina - mišljenja je Miodrag Stjepanović iz Minhena.


Dejan Mizdrak iz Lindaua u Nemačkoj,takođe misli da nema razloga za strah.

- To je još jedan pokušaj da se sopstvena odgovornost za ratne zločine prebaci na drugog, ovaj put na Srbe u dijaspori. Jasno je da nevladine organizacije rade uz pomoć novca dobijenog sa strane i da im je namera da mnogo puta ponovljena laž postane istina. Mene čudi kako nijedna naša nevladina organizacija nije došla na ideju da tako nešto uradi prema Hrvatima i Muslimanima, pogotovo tamo gde postoje dokazi o zločinima - pita se Mizdrak. 

Proganjaju ceo narod: Mileta Simić

Miodrag Lukić iz Neuonhofa u Švajcarskoj smatra da uz pomoć zapadnih medija bosanski muslimani već dugo "žive" na račun svojih žrtava.


- Pošto im polako, ali sigurno ta uloga izmiče, pokušavaju ponovo da skrenu pažnju na sebe kao na jedine žrtve poslednjeg građanskog rata. Sad je momenat da se i mi udružimo, budemo složni i kažemo istinu o ratu u Bosni, na prvom mestu o Srebrenici i sebe zaštitimo od ponovnih progona po Evropi - predlaže Lukić.

Srpsko vojničko groblje u Sokolcu
 


I Milan Savanović iz Altštetena u Švajcarskoj primećuje da je pritvorska jedinica Haškog tribunala u Sheveningenu prepuna Srba i da se "izgleda otvara neki novi sud pod imenom TRIAL.


- Uporni su u tome da nas više nema na ovom svetu - ogorčen je Savanović.
 

Kazniti odgovorne

Član Srpsko-nemačkog foruma iz Frankfurta kaže da ne zna kako nevladine organizacije rade taj posao, koji bi trebalo da bude u nadležnosti državnih organa.
- Jedna od asocijacija mi je bila i da se Hag ispraznio pa bi trebalo da se malo popuni. Mislim da je krajnje vreme da se stavi tačka na tu temu. Sa druge strane su mnogi koji su činili zločine ostali nekažnjeni. Ako je nekome stalo do izmirenja i boljeg sutra, onda bi trebalo pohvatati sve koji nisu odgovarali bez obzira na veru i nacionalnost - analizira Jeftić.

 

Vekarić podržava inicijativu

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine "Vestima" je rečeno da oni u principu podržavaju ovakve inicijative i da ne prave razliku između zločinaca po nacionalnoj pripadnosti.
- Tužilaštvo će pružiti podršku inicijativi Asocijacije protiv nekažnjivosti zato što od svog osnivanja ima dobru saradnju sa organizacijama i udruženjima građana koji i nama i policijskim organima pružaju korisne informacije u radu na procesuiranju ratnih zločina. Pogotovo ako se ima u vidu veliki broj pretresa za počinjene masovne ratne zločine na celoj teritoriji nekadašnje SFRJ, a njihovi počinioci su veoma često u trećim zemljama - kaže Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

 

Tužilaštvo slepo za mudžahedine

U izveštaju Republike Srpske podnetom u UN novembra prošle godine navedeno je da je Sud BiH pravosnažno osudio svega pet Bošnjaka za ratne zločine protiv srpskih, a 62 Srbina za ratne zločine protiv bošnjačkih civila. Srbi su osuđeni na ukupno 1.028 godina, Bošnjaci na 56 godina zatvora. Banjaluka ne insistira da bosansko pravosuđe treba da održava lažnu nacionalnu ravnotežu procesa i osuda, ali da su činjenice da za stravične zločine nad Srbima niko nije odgovarao, kao što su zločini zloglasnog odreda El mudžahid, ili stradanja srpskih civila u okolini Srebrenice, dok protiv komandanta 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i pored neoborivih dokaza nije podignuta optužnica.

2024 © - Vesti online