Nedelja 10.02.2013.
14:32
S. Đurić - Vesti

Srpske Venere u svetu mode

Marija Vujović

Marija Vujović, koja radi na desetine revija za Kelvina Klajna, Kristijana Lakroa, Roberta Kavalija, potpisala je ugovor vredan 2.000.000 dolara za kompaniju Dolče i Gabana, a radi reklame parfema lajt blu. Ana Trajković, koja je završila Pravni fakultet u Beogradu, postala je prava zvezda u svetu. Njene fotografije krase svetske bilborde, a i u Srbiji je poznata po brojnim reklamama. Kao manekenka najviše radi u Australiji, SAD, Nemačkoj i Grčkoj. Srpska manekenka Isidora Kuzmanović otišla je i korak dalje, pa je tako zaigrala i u spotu Robija Vilijamsa za pesmu "Diferent".


- Veoma sam uzbuđena! Čast mi je da radim sa takvom planetarnom zvezdom. S obzirom na to da sviram violinu godinama i bavim se manekenstvom, sve se savršeno uklopilo. Uloga u Robijevom spotu mi se posebno dopada - kaže Isidora, koja je radila revije za čuvene kreatore od Galijana do Džejkobsa.

  

Njujorška igranka

Među Srpkinjama koje osvajaju svet su i manekenke modne agencije Kristal Kristina Mijačević i Kristina Perić, koje su odabrane da budu zaštitna lica kampanje Elija Saba. Dizajner koji pravi najskuplje haljine na svetu, a nose ih holivudske dive, muzičke zvezde i dame iz bogatog društva, odabrao je mlade Srpkinje.

I ženski i muški maneken

Andrej Pejić

Trenutno neprikosnoveni vladar svetskih modnih pista Andrej Pejić muškog je pola, ali izgleda kao žena zbog čega ga većina tretira kao homoseksualca, ali on ne želi da definiše svoje seksualno opredeljenje.

 

Proslavio se zahvaljujući tome što se poigrava sa svojom ženstvenom lepotom, a sve više se pojavljuje u modelima za žene. Modni kritičari tvrde da je mladi Srbin androgeni model, kao i da plavokosi Andrej ležerno nosi i smoking i žensku haljinu. Neostvarena želja mu je da se slika za "Plejboj".


- Moda je veoma liberalna industrija. Možeš da budeš ono što jesi, samo ne smeš da imaš višak kilograma - kaže Andrej.


Najuspešnija srpska manekenka u svetu Nataša Vojnović, koja je dugi niz godina živela i radila u Americi, nedavno se vratila u Beograd.


- Da sam sa 16 godina ostala u Srbiji, ne znam u kom pravcu bih se razvila. Ovako, imala sam sreće da u poslu naletim na sjajne ljude, koji su to moje ludilo umeli da iskoriste na pravi način. Nisam postala uspešna zato što sam bila prepredena, nego stvarna osoba koja je uvek imala hrabrosti da uradi ono što drugi nisu. Moja komunikacija s kamerom jeste bila magična igra, ali čista. Tek kasnije stižeš na opskurniju njujoršku igranku, to su momenti kada ti najbolja drugarica mazne posao ili te agencija bezobzirno sabotira. Naravno da te to boli, prvo plačeš, a onda shvatiš da moraš da budeš pametan. Najvažnije je da razmišljaš kako da se iskobeljaš iz svega toga i pobediš. A ako izgubiš, da to prihvatiš - objašnjava Nataša.

Let kroz staklo

Aleksandra Nikolić

Da posao manekena nije nimalo lak govori i nezgoda koju je doživela naš model Aleksandra Nikolić. Naime, ona je na snimanju reklame u Bejrutu za vreme pauze proletela kroz staklena vrata i završila u bolnici.


- Otišla sam da se presvučem, a producent je zatvorio vrata. Kako je staklo bilo blistavo čisto, nisam primetila da su vrata zatvorena. Žurila sam, udarila žestoko i proletela kroz staklo. Osetila sam jak bol, srče je bilo na sve strane. Bilo mi je užasno da gledam komadiće stakla u svojoj nozi i ruci. Plašim se krvi, pa me je lokva na podu dodatno uznemirila - kaže Aleksandra, koja je tri dana provela u bolnici.


Nataša je i najplaćenija srpska manekenka, procenjuje se da je zarađivala 10 miliona dolara godišnje.
- Nikada mi nije bilo hladno, niti mi se spavalo. Tu žilavost sam ponela iz svoje zemlje. Od početka sam znala da lepota nije moj glavni adut. Pre neka sumanuta snaga, moć transformacije i odsustvo straha. Uostalom, došla sam iz zemlje u kojoj je vladalo ludilo devedesetih.

Ivana Stanković

I Ivana Stanković iza sebe ima mnoštvo revija, naslovnica, bila je i Armanijevo zaštitno lice.
- Na Armanijeve kastinge sam odlazila 1992. i 1993. godine, a morala sam i da se ošišam jer im se nije svidela moja frizura - kaže Ivana.


Na jednom snimanju, dok je pozirala uz zvuke srpske narodne muzike, iza leđa lično pojavio Đorđo Armani koji je bio oduševljen njenom opuštenošću. Taj angažman joj nije doneo mnogo novca, ali joj je otvorio mnoga vrata. Sjaj i bedu modnih pista opisala je u autobiografskoj knjizi "Bez daha".

Šarm Toma Kruza

- Što su ljudi veće zvezde, to su jednostavniji, u to sam se uverila kada sam upoznala Toma Kruza. On je neverovatno harizmatičan, opušten, šarmantan, prirodan, pristupačan. Oduševio me je. Tako nešto ne mogu da kažem za Brusa Vilisa. Od poznatih dama izuzetna je moja koleginica Kristi Tarlington, koju sam upoznala na vrhuncu njene karijere. Prelepa osoba i spolja i iznutra. A potpuna suprotnost svojoj lepoti je model Jasmin Gauri, koja je, slobodno mogu reći, najneprijatnija i najnesimpatičnija osoba koju sam upoznala - otkrila je Ivana.

Iz Valjeva u svet

Barbara Tatalović

Srpska manekenka Barbara Tatalović odabrana je za zaštitno lice reklamne kampanje modnog brenda Tom Tejlor. Sedamnaestogodišnja Valjevka nije jedina koja je napravila veliki uspeh u svetu mode i pokazala da Srpkinje zaista spadaju među najlepše žene sveta.


- U manekenske vode sam ušla iz hobija. Sa nepunih 15 godina postala sam deo modne agencije Forma viva i od tada je moje bavljenje modelingom postalo znatno ozbiljnije i zahtevnije. Osim angažmana u Srbiji, radila sam u Šangaju i u Parizu, gde sam sarađivala sa poznatim fotografima - kaže Barbara.


Danijela Dimitrovska, manekenka iz Njujorka, proglašena je najlepšom Srpkinjom u svetu. Zoran Milinković, menadžer izbora srpskih lepotica u Evropi, podseća:
- Jelena Jakovljević je supruga arapskog šeika Said bin Draija, koji joj je podario redak i skup prsten iz kolekcije Hari Vinston, kao i burmu slavnog draguljara Brusa Vinstona. Ona je manekenka svetskog glasa. Modni kraljevi se otimaju i za Jovanku Šopalović iz Pariza, koji zbog lepote i gracioznosti zovu srpska Venera - kaže Milinković.

Roksanda oblači prvu damu SAD

Roksanda Ilinčić

Srpsku modu širom planete proslavila je dizajnerka Roksanda Ilinčić, Beograđanka koja već 15 godina živi u Londonu. Obukla je pola Holivuda, ali i američku prvu damu Mišel Obamu, kao i britansku princezu Kejt Midlton i njenu sestru Pipu.

 

I nova bond devojka Berenis Marlou priključila se armiji poznatih dama koje su se na crvenom tepihu pojavile u nekoj od kreacija naše kreatorke. Prošle godine je u Londonu dobila modni Oskar u kategoriji "Crveni tepih".


- Čim dve glumice ili poznate ličnosti obuku vaše stvari, ostale ih slede. Mišel Obama je nosila jednu moju haljinu tokom svečane večere kada su u Vašingtonu ugostili kineskog predsednika, a zatim se u mojoj kreaciji pojavila i u Londonu. Kejt Midlton takođe nosi moje haljine - izjavila je Roksanda, čije kreacije nosi i Samanta Kameron, žena britanskog premijera.


Jovanka Šopalović je danas maneken poznate modne kuće za žensko rublje Obad, ali i model svetskih firmi kao što su Dior, Kartije i Le Burže. I zarađuje 10.000 dolara po modnoj reviji.

Ivana Kukrić

Ivana Kukrić, koja nazivaju srpskom Larom Kraft, posle manjih angažmana u Turskoj, radi u Americi gde je snimila i reklame za Ševrolet i kompaniju Filip Moris.


- U manekenstvu može lepo da se zaradi za normalan život. Nisam osoba koja teži glamuru i ekstravaganciji, ali volim komfor, da je sve oko mene lepo. U ovom poslu je mnogo lakše približiti se krugovima svetskog džet-seta, ali takve stvari me nikada nisu privlačile - kaže Ivana.


Svojom lepotom svet osvaja i mlada Nišlijka Mina Cvetković, koja je dosad sarađivala sa Armanijem, Gučijem, a od početka karijere radi sa brendom Dolče i Gabana. Muza mnogim kreatorima poput Žan Pol Gotjea je i Đurđa Stojiljković. Naša mlada manekenka krasila je mnogo puta naslovnice prestižnih modnih magazina.

Profesija kratkog daha

Miloš Mićović

I dok je u svetu posao, u Srbiji manekenstvo smatraju hobijem. Honorari koji dobijaju devojke koje šetaju domaćim modnim pistama više spadaju u malo bolji džeparac nego u zaradu. A, prava srećnica je ona koju zapazi neki modni menadžer iz svetskih modnih zemalja poput Italije, Francuske ili Amerike.

 

Većina manekena koji radi u Srbiji se slažu da u našoj zemlji ne mogu da izgrade neku karijeru. Maneken Miloš Mićović smatra da će Srbija, kada je reč o ulaganju u manekenstvo i honorarima za modele, kaskati za svetom još dugi niz godina.


- Što se tiče izgleda, u inostranstvu je mnogo bitno kako ćete se obući za kasting, i to može biti presudno za dobijanje posla jer vam i samo praćenje trendova daje veliku prednost. Tu su i fotografije za buk koje takođe moraju da budu na svetskom nivou - kaže Miloš Mićović.


Bivši maneken Momčilo Jakovljević danas radi kao hirurg u beogradskoj bolnici "Dragiša Mišović":
- Kada me pitaju zašto sam završio medicinu i specijalizirao hirurgiju, ja kažem da sam od trenutka kada sam se popeo na pistu, znao sam da ona ima kraj. Manekenstvom možeš da se baviš samo dok si mlad i lep.

2024 © - Vesti online