Nedelja 10.02.2013.
05:12
Srna

Umesto francuske govedine - rumunska konjetina

Goveđe lazanje povučene iz maloprodaje
 

Francuski ministar za pitanja potrošača Benoa Amon izjavio je da je istragom utvrđeno da konjsko meso potiče iz Rumunije, iako postoje veze i sa francuskim, holandskim i kiparskim firmama, kao i fabrikom u Luksemburgu.


"Uveravam vas da će, bilo da se radi o nemaru ili direktnoj neodgovornosti, biti sankcija", rekao je Amon za Televiziju Itele.


On je dodao da su sve zemlje Evropske unije upozorene, ali da još nije jasno da li je reč o nekoj međunarodnoj prevari ili je u pitanju samo greška. Britansko odeljenje kompanije "Findus" povuklo je svoje goveđe lazanje iz maloprodaje po savetu francuskog snabdevača "Komigela" zbog zabrinutosti da su neka pakovanja sadržavala konjsko meso.


"Findus" u Francuskoj saopštio je danas da je povukao lazanje i još dva proizvoda nakon što je utvrđeno da su sadržavali konjsko meso iz Rumunije, a ne govedinu iz Francuske, kao što se mislilo.


Direktor francuskog odeljenja "Findusa" Matju Lambe rekao je da će kompanija u ponedeljak podneti tužbu. "Mislili smo da imamo sigurno francusku govedinu u našim proizvodima. Ali, u stvarnosti, mi smo dobijali rumunsku konjetinu. Prevareni smo",  rekao je Lambe.

2024 © - Vesti online