Subota 09.02.2013.
18:31
Beta

Halbauer: Kfor će štititi Dečane

Kfor će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani, izjavio je komandant Kfora Folker Halbauer
 

Dečanski iguman, arhimandrit Sava, izrazio je u razgovoru sa delegacijom Kfora zabrinutost zbog najave organizatora protesta da će "uskoro uzurpirati manastirsku zemlju", iako je ona odlukom Vrhovnog suda Kosova potvrđena kao vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

"To će biti veliki izazov za sve i iskreno se nadamo da će se sprečiti zauzimanje bilo kojeg dela manastirskog imanja jer manastir nije samo crkva, nego i svaki delić zemlje koju manastir poseduje i godinama koristi", rekao je Sava.

Iguman je istakao da kosovske institucije moraju da konkretno pokažu da ne podržavaju etničko čišćenje time što će ne samo rečima nego i delima garantovati prava crkvi i srpskom stanovništvu na Kosovu.

Sava je generala Halbauera upoznao sa pravnim procesom koji se od 2009. godine vodi oko manastirske zemlje, koju su prvo osporavale dve "društvene firme", a sada se, kako je navela Eparhija, tvrdi da je to privatna albanska zemlja.

"Zaprepašćuje nepoštovanje zakona i prava vlasništva i u takvoj situaciji uz svakodnevnu propagandu albanskih medija postoji veliki potencijal za nasilje", rekao je Sava i podsetio da su Albanci iz Dečana proterali sve Srbe i oduzeli im svu imovinu i da su srpska groblja u ruševinama.

"Manastir je jedini trag našeg postojanja na ovom prostoru. U takvoj situaciji, i posle četiri oružana napada do sada, s pravom se ne osećamo prijatno i duboko se čudimo ćutanju najviših predstavnika kosovskih institucija u vezi sa razvojem događaja", rekao je Sava

2024 © - Vesti online