Subota 09.02.2013.
18:53
telegraf.rs

Zdrava žena želi da bude invalid

Foto: Arhiva
 

Kloi Dženings-Vajt (57) iz Jute ima retko psihičko oboljenje koje se zove “poremećaj identiteta telesnog integriteta” zbog koga očajnički želi da bude paraplegičar – paralizovana ispod pojasa.

Kada je konačno dijagnostifikovana 2008. doktori su joj predložili da bi trebalo da počne da koristi kolica da bi kontrolisala nagon da povredi kičmu, a ona je bila više nego srećna da to proba.

Sada se Kloi, istraživač u psihijatriji, pretvara da je paralizovana i živi svoj život na četri točka.

- To što mogu da koristim kolica je veliko olakšanje i verovatno ja najbliže paraplegičnosti što ću ikada biti – kaže Kloi.

- Ovo je ozbiljno oboljenje i godinama nisam znala šta nije u redu sa mnom. Sada kada znam da nisam sama i kad mogu da koristim kolica da obuzdam želju da polomim kičnu, shvatam da mi je to verovatno spasilo život – dodaje.

Opsesija je počela kada je imala devet godina ali je to godinama krila od svih, čak i od svojih roditelja. Više puta je pokušala da nanese sebi povrede od kojih bi ostala paralizovana i u privatnosti je vezivala noge tako da ne može da ih pomera.

Tek 2007. je skupila hrabrost da ispriča svojim bližnjima o svojim porivima, a oni su je ohrabrili da poseti psihijatra.

- Psihoterapija mi je jako pomogla pošto sam konačno dobila dijagonzu za svoj poremećaj – rekla je.

- Sada koristim kolica u javnosi i većina ljudi je puna razumevanja. Neki su kometarisali da se pretvaram, ali ja patim od pravog oboljenja – kaže Kloi.

Ona sa svojom devojkom Danijelom (slika ispod) sada pokušava da živi sa tim, u društvu koje često nema razumevanja prema psihičkim oboljenjima, i koje često ovakve slučajeve tumači kao “foliranje”.

Do sada je zabeleženo nešto više od 300 slučajeva ovog poremećaja u svetu.

2024 © - Vesti online