Subota 09.02.2013.
04:43
Večernje novosti

SPC menja rezoluciju o Kosovu?

Foto - arhiva: Patrijarh Irinej

Stav SPC je da rešenja koja se odnose na crkvu nisu dobra, ali i da je za preciziranje crkvene verzije ovog dokumenta potrebno dodatno vreme. Načelan stav Sinoda SPC je da dijalog treba podržati, ali i da je nužna promena dela rezolucije koji predviđa ugovorni odnos između SPC i vlasti u Prištini po ugledu na status Vatikana.

Najviše zamerki na ovo rešenje imali su članovi crkvenog Odbora za KiM mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije. Državnom vrhu Srbije Crkva zamera i što nije bila konsultovana prilikom definisanja završne verzije rezolucije.

Polazište je da status i imovinu Crkve mora da garantuje međunarodna zajednica. To će biti suština predloga korekcije državne platforme. Ovome će biti posvećena još jedna sednica Sinoda i Odbora, koja će vrlo brzo biti zakazana.

Glavna zamerka episkopa SPC, oko čega se dva dana najviše razgovaralo u Prizrenu i Peći, jeste da predložena platforma u delu u kome se govori o budućem statusu SPC predstavlja praktično priznavanje nezavisnosti Kosova. Iako Crkva u načelu podržava dijalog Beograda i Prištine, spornim smatra i odredbe koje govore o učešću verskih zajednica u budućem pokrajinskom parlamentu.

Zajedničkoj sednici Sinoda i crkvenog Odbora za KiM u petak prisustvovali su i predsednici opština sa severa pokrajine, koji su sveštenicima predočili svoje viđenje trenutne situacije u pokrajini i učinak pregovaračkog procesa.

2024 © - Vesti online