Sreda 28.10.2009.
14:26
Vestionline

Nezdrava hrana čini čoveka glupim?

Nema osobe koja tu i tamo ne prolazi kroz "jedan od onih dana" obično prepoznatljiv po tome što nam apsolutno ništa ne ide kako treba, osećamo se malaksalo, nervozno ili pomalo usporeno. Neki za to krive vreme, neki stres, a naučnici su za sve okrivili hranu.


Poznato je da ishrana koja obiluje masnoćama dugoročno šteti - može uzrokovati gojaznost, dijabetes pa čak i zastoj srca, ali sada je utvrđeno da loša hrana i na kratke staze ima loš uticaj.


''Ne samo da će masnoćama bogata hrana smanjiti fizičku izdržljivost pojedinca nego će i usporiti razmišljanje unutar nekoliko dana od konzumacije'', rezultati su istraživanja sprovedenog na Univerzitetu u Oksfordu.


Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da su posle devet dana masne ishrane mogli da trče 50 odsto manje od onih koji su se zdravo hranili i da su imali više grešaka u zadacima, što ukazuje na pogoršanje kognitivnih sposobnosti.


''Masna ishrana šalje mozgu poruku da je vreme obilja, tako da nam neurotransmiteri govore da ne treba da fanatično tražimo hranu. Instinkti za preživljavanje isključuju se na neko vreme, pa se tako i razmišljanje usporava'', objasnio je svoja zapažanja doktor Alan Marion-Dejvis. 

2024 © - Vesti online