Petak 08.02.2013.
17:57
Beta

Policija Kosova: Nije bilo protesta u Dečanima

Kosovska policija (foto: arhiva)
 

Policija je saopštila da nije dozvolila desetorici organizatora protesta da na zidine koji okružuju manastir Visoki Dečani postave plakate "Manastir je naš, dignite ruke od albanske zemlje", "Manastire, ne kradi nam budućnost" i "Manastir je vrednost našeg
kulturnog nasleđa".

Organizatori protesta postavili su plakate na kilometar od ulaza u manstir, i optužili ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija i direktora Regionalne policije u Peći Šabana Šalju da policijskom akcijom onemogućavaju ostvarivanje ljudskih prava i slobodu kretanja.

Policija Kosova je saopštila da je na vreme preduzela sve potrebne mere da bi onemogućia incident i obezbedila red i mir u Dečanima.

"Neki mediji su objavili da je u Dečanima bilo protesta, ali ga u tom gradu nije bilo", ukazuje Policija Kosova u saopštenju.

Protesta u Dečanima ima svake nedelje od kada je Vrhovni sud Kosova odlučio da 23 hektara zemljišta koje je do 1997. godine pripadalo firmama Apiko i Iljirija, bude preneto manastiru, čime se uvažava odluka koju je te godine donela Vlada Srbije.

Eparhija raško-prizrenska je danas saopštila da je manastir Visoki Dečani blokiran snagama policije i Kfor zbog pretnji rukovodstva Opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova kojom su potvrđena imovinska prava manastira.

Kako piše u saopštenju ERP, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

2024 © - Vesti online