Petak 08.02.2013.
16:47
Beta

Vukovar: Nema vrba koliko ima Srba

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac
 

"Ćirilica nije ratno pismo, niti će biti ratno pismo. To je istorijsko pismo velikog dela slovenskih naroda, kao što je bila i velikog dela hrvatskog naroda u određenim razdobljima. To je deo pismene tradicije Srba u Hrvatskoj", rekao je Pupovac novinarima u Saboru.

Dodao je da oni koji to ne žele da prihvate, nanose štetu međuetničkim odnosima i ugledu Hrvatske. Pupovac je ocenio je da su oni koji u Hrvatskoj žele da obnove
desničasrki konzervativni radikalizam, sada našli ćirlicu kao povod. Po njegovim rečima, obnavljanje ratnih znamenja i poruka za Hrvatsku nije ni prikladno, niti potrebno.

"U Hrvatskoj odavno ne treba da niti jedno mesto, pa ni Vukovar, brani ni od koga i ni od čega", dodao je Pupovac.

Predstavnici Štaba za odbranu Vukovara, organizatori nedavnog velikog protesta protiv ćirlice u tom gradu, predali su predsedniku Sabora Josipu Leki zahtev za moratorijum ili za izuzimanje primene dvojezičnosti u Vukovaru.

Uprkos protivljenju nekih udruženja ratnih veterana i desničarskih stranaka, ministar uprave Arsen Bauk više puta je poručio da država neće odlagati primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji omogućava primenu dvojezičnosti u Vukovaru s obzirom da su, po poslednjem popisu, u tom gradu više od trećine stanovnika Srbi.

I dok traje rasprave o uvođenju dvojezičnosti, u Vukovaru je poslednjih dana ispisano više uvrdljivih grafita, a policija traga za autorima.

Najpre je ćirlicom ispisano "Srpski sinovi" i "Šešelj", a potom je na jednoj zgradi u Vukovaru osvanuo latinični grafit "Nema vrba koliko ima Srba, nema veze može i na breze".

Zajedničko veće opština u Vukovaru osudilo je svaki oblik isključivosti bez obzira na to s koje strane dolazi.

2024 © - Vesti online