Petak 08.02.2013.
15:33 >> 17:25h
B92

MK: Ambasadu Srbije čuva 200 policajaca

Veterani OVK, politički zatvorenici i studenti krenuli u protest pred ambasadom
 

Demonstranti su prvobitno najavili da će protest održati ispred srpske ambasade u Skoplju, ali ih je policija zaustavila nekoliko stotina metara dalje od ambasade iz predostrožnosti. Na protestima nije bilo nereda ni incidenata, a demonstranti su nosili transparente na kojima je za premijera Srbije Ivicu Dačića pisalo da je fašista i poistovećivali ga sa Slobodanom Miloševićem.

Neki od demonstranata su tražili otcepljenje južne Srbije i priključenje Kosovu, dok su drugi tražili demilitarizaciju Preševske doline. Oni navode da srpske vlasti diskriminišu Albance u južnoj Srbiji.

"Nismo došli ovde na megdan već da protestujemo protiv politike Dačića i Nikolića prema našoj braći. Jedina svetla tačka u Srbiji je Nikola Tesla koji je izumeo struju i doneo svetlo, a ovi sada hoće da ugase to svetlo", rekao je jedan od organizatora skupa Fazli Veliu.


Policija je danas bila postavljena oko ambasade Srbije i po prilaznim ulicama, a postavila je prepreke na prilaznim putevima na 50 metara od ambasade. Okolo su se nalazila i vatrogasna kola i protivpožarna oprema za slučaj da na ambasadu budu bačeni molotovljevi kokteli i druge zapaljive materije.

2024 © - Vesti online