Subota 13.02.2010.
06:04
Vestionline

Svečano otvorene 21. ZOI u Vankuveru

Prvi put u istoriji zimskih olimpijskih igara, svečanost otvaranja je održana u zatvorenom prostoru, što je, sudeći po fantastičnoj scenografiji i koreografiji, bio pun pogodak.

U povorci sportista, osim naravno domaćina, najveći aplauz dobila je delegacija Gruzije, koja je odlučila da ostane na ZOI posle smrti njihovog sportiste, sankaša Nodara Kumaritašvilija. Gruzijci su na defile došli u crnim šalovima, a publika u dvorani je stojeći, uz aplauze podrške, propratila njihovu tužnu šetnju na otvaranju Igara.

Velike muzičke zvezde Brajan Adams i Neli Furtado su pevali posle defilea sportista, vrativši nas u realnost i pokazavši da život teče dalje i pored tragičnih događaja. Adams i Furtadova su atmosferu u Vankuveru doveli do usijanja, a posle njih usledilo je i ono što mi nazivamo kulturno-umetnički program, na kraju kojeg je Mišel Žan, generalni guverner Kanade proglasila Igre otvorenim, a četvoro sportista iz zemlje javorovog lista, koji su nosili vatru na kraju ceremonije, zajedno upalili olimpijski plamen.

2024 © - Vesti online