Subota 09.02.2013.
08:00
Večernje novosti

Zdravstvo Srbije na 66. mestu svetske liste

Zdravstvo i dalje na niskim granama u Srbiji
 

Nije se, međutim, ”srozao” samo zdravstveni sistem. Prema kvalitetu osnovnog obrazovanja od prošlog izveštaja ”pali” smo za čak 25 mesta, i sada smo, takođe, na 66. poziciji, sa srednjom ocenom 5,7. Više i visoko obrazovanje je tek na 85 mestu, sa ocenom - četiri.

Samo je Slovenija napredovala

Od zemalja bivše Jugoslavije na svetskoj listi napredovala je samo Slovenija (i to za jedno mesto). Ostale zemlje su prilično pale. Recimo, Hrvatska za pet, a Crna Gora za čak 12 pozicija.

"Nesporno je da je u zdravstvu prisutan trend opadanja kvaliteta", kaže za Večernje novosti dr Draško Karađinović iz nevladine organizacije ”Doktori protiv korupcije”. "U Srbiji je stopa smrtnosti 14,2 promila, što je na nivou afričkih zemalja. Najveća smrtnost je od kardiovaskularnih i malignih oboljenja, i to jasno pokazuje da sistem ne fukcioniše, jer te bolesti mogu da se preveniraju".


Ipak, najveći problemi naše zemlje, prema analizi Svetskog ekonomskog foruma, već godinama su isti: neefikasna državna birokratija i korupcija, koje su ubedljivo na čelu, a slede nestabilnost vlasti, poreski i drugi propisi, politička nestabilnost, kriminal, inflacija...


Osnovnog krivca za stagniranje, pa i nazadovanje, sociolog Jovo Bakić, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, vidi u ”slabom kvalitetu političke elite”:


"Ona svih ovih godina nije dovoljno radila na reformama države i društva: od ekonomskih reformi, do promena u javnoj upravi. Da se tu nešto uradilo, to bi se pozitivno odrazilo i na privredu i na sve ostale oblasti".

Indeks globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma meri svake godine napredak Srbije u 12 oblasti, među kojima su institucije, infrastruktura, makroekonomska stabilnost, zdravstvo i osnovno obrazovanje, tehnološka pismenost i opremljenost, visoko obrazovanje i inovacije.

2024 © - Vesti online